Jafar Karami och Latif Rezai  har varit i Sverige i fem år. När de kom hit kunde de inte ett ord svenska. Nu tar de studenten.
Jafar Karami och Latif Rezai  har varit i Sverige i fem år. När de kom hit kunde de inte ett ord svenska. Nu tar de studenten.

Latif Rezai och Jafar Karami, båda 21, har varit i Sverige i fem år. De har kämpat tillsammans för att klara skolgången och på fredag tar de studenten. Men familjerna är kvar i Mellanöstern.

Runt julafton 2010 kom 21-åriga Latif Rezai och jämngamla Jafar Karami till Malmö. De kände inte varandra innan de kom hit. Men de är båda ursprungligen från Afghanistan.

De fann varandra och hjälptes åt att klara skolgången. De kom till Sverige utan att kunna ett ord svenska. På fredag tar de studenten, vilket Sydsvenskan skrivit om.

– Anledningen till varför jag kom till Sverige vill jag inte prata om, säger Latif till Metro.

Han lämnade sin mamma, pappa och sina yngre bröder i Afghanistan. 

De inledande åren i Malmö var tuffa. Tiden gick sakta. Latif hade inte många att prata med och han längtade ofta efter familjen.

– I början var det skitsvårt. Sen träffar man folk runt omkring, det blir bättre och bättre. Sen fick man en känsla av att det här är mitt hemland.

Jafar Karami och hans familj tog sig från Afghanistan till Iran och där växte Jafar upp som papperslös. Därför kunde han inte gå i riktig skola. Han läste tre år i koranskola samtidigt som han var ute på fälten för att hjälpa pappa.

– Min familj hade bestämt att jag skulle flytta från Iran till ett annnat land för att ha en bättre framtid, säger Jafar.

Han kom till Grekland men fick där höra att det fanns ett annat land med bättre skolmöjligheter. Jafar kom till Sverige 2010, en vecka före Latif.

Första året läste de SFI för att få en chans att gå vidare till ett vanligt gymnasieprogram. De kom senare in på fordonstekniska programmet på Framtidsgymnasiet i Malmö. De gick i skolan från åtta på morgonen till klockan tre, fyra på eftermiddagen. Sen cyklade de hem och pluggade ännu mer. De ville inte gå på komvux. De skulle gå ut gymnasiet.

– Jag ville inte missa känslan att ta studenten. Jag såg folk ute när de tog sin student, de var så glada, jag ville också ha den chansen, säger Latif.

De har läst och fått godkänt i tolv ämnen i årskurs nio. Och de har klarat sina tre gymnasieår, dessutom med råge.

Hur känns det att nu ta studenten?

– Det känns helt fantastiskt, men samtidigt är det en vanlig dag för mig. Hade jag haft mina föräldrar här hade det varit ännu bättre, säger Latif.

Han ringde sin mamma och sa att han fått jobb på Mitsubishi center i Malmö, att han klarat skolan. Hon blev överlycklig.

Jafar, som jobbar som bussmekaniker på Nobina, säger att det varit en lång resa och att han inte får sluta kämpa.

– Det känns lite jobbigt att familjen inte är här. I Sverige är det familjen som kommer till skolan och tar emot sina söner eller döttrar. Men tack vare fina människor som finns runt omkring oss klarar vi det, säger Jafar Karami.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset