”Tjuvarnas stad” är David Benioffs första roman på svenska och han är samtidigt manusförfattare till en rad filmer.
”Tjuvarnas stad” är David Benioffs första roman på svenska och han är samtidigt manusförfattare till en rad filmer.

Succéförfattaren om Cobain, Leningrad och sin udda start

David Benioff är mannen som kallas för stans hetaste författare av ”X-men”-figuren Wolverine (Hugh Jackman) och som kan tacka Spindelmannen för sin karriär.

Men det är inte bara seriefigurer som rör sig i hans värld. Benioff står till exempel bakom manus till filmsuccéer som ”Flyga drake”, ”Troja” och den kommande filmen om Kurt Cobains liv.
Men det började som sagt med Spindelmannen.
– På något sätt kom Tobey  Maguire (huvudrollsinnehavare i Spindelmannenfilm-erna, reds anm) över ett exemplar av min debut-roman ”The 25th hour” och ville filmatisera den med sig själv i huvudrollen, alltså den roll som Edward Norton kom att göra. Det är inte så vanligt att en okänd författare själv får skriva filmmanus, men de tyckte väl att jag var billig. Hela min karriär startade där. Tack vare Spindelmannen, haha.
Just nu är du aktuell med din första roman på svenska, ”Tjuvarnas stad”, som utspelar sig i andra världskrigets Leningrad.
– Jag skrev de första meningarna år 2000, men det tog åtta år att få den klar. Min förläggare ringde var och varannan månad och frågade hur det gick och sa till slut: ”Du kommer aldrig att bli klar med den, eller hur?”.  Då kände jag mig ganska skyldig och blev också rädd för att jag skrivit för många filmmanus och tappat förmågan att skriva en roman.
Romanen utgår från vad din morfar Shim berättat, även om han sa: ”Du är författare. Hitta på!”. Blev han nöjd med slutresultatet?
– Det är lite svårt att fråga för han är död. Men jag är väldigt nöjd med den, även om det tog väldigt lång tid att skriva och göra research. Jag tror aldrig att jag kommer att skriva en historisk roman till.
Vad är roligast? Böcker eller filmmanus?
– Att skriva en bok ensam i sin lägenhet är fantastiskt, men efter något år brukar jag börja känna mig som Jack Nicholson i ”The shining”. Då är det kul att återvända till filmandet och samarbeta med andra. Men jag skulle bli frustrerad om jag bara bearbetade andras verk. Att skapa sina egna rollfigurer är roligare.
Du drömmer annars om att regissera själv.
– Ja, kanske den här. Flera regissörer har hört av sig och vill köpa rättigheterna till ”Tjuvarnas stad”, men jag vet vad som händer i Hollywood. Du tappar kontrollen över ditt verk. Jag hade tur med ”25th hour”, men jag tar inte den chansen igen. Jag låter ingen annan göra den.
Din pappa, Stephen Friedman, har arbetat som ekonomisk rådgivare åt George W Bush. Har han gett dig några idéer?
– Jodå, många intressanta historier, men inte för någon film. Jag gillar att ställa frågor till honom, särskilt nu när vi har en ekonomisk kris, men en film om makroekonomi … det skulle bara bli deprimerande.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset