Vuxna som inte pratar sviker. Vuxna som blundar sviker. Vuxna som ser någonting och inte agerar sviker. I Metros TV:s inslag ”När vuxna sviker” berättar tre personer om hur de blev utsatta för sexuella övergrepp som barn – och att det inte hade behövt vara så.

Första gången höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg åkte på tävlingsresa var han tvungen att bo på samma hotellrum som sin tränare.

– Då tog han mig mellan benen. Jag ville bara hoppa höjdhopp, men jag gick och var rädd hela tiden. När det hände i 10-årsåldern så hade jag ingen att prata med. Och jag visste inte hur jag skulle berätta det.

Erik Grönberg blev utsatt för sexuella övergrepp av en vän till familjen.

►LÄS MER: Ministern: Ett misslyckande om barn inte känner förtroende

– Han skulle hjälpa mig att bli man. När vi var hemma hos honom så fick jag gå in i badrummet och klä av mig. Det hade inte behövt vara så.

Elaine Eksvärd säger att om hon lärt sig om integritet i skolan hade övergreppen inte behövt hända.

– Min pappa hade sina händer innanför mina trosor varje natt innan jag somnade. Jag var aldrig rädd för honom för han var ju min pappa och jag trodde att han älskade mig. Att han uttryckte kärlek på det här sättet.

Mörkertalet bland barn som blir utsatta för sexuella övergrepp är stort. Många sexualbrott anmäls aldrig till polisen och i bland anmäls de inte förrän flera år senare. Många barn känner en stor skam och skuld och vågar inte berätta vad som har hänt. Eller så vet barnen inte att det som pågår är fel.

En av fem, eller 20 procent, av alla barn, 0-18 år, i Sverige har blivit utsatta för sexuella övergrepp, enligt en nationell undersökning från Stiftelsen Allmänna Barnhuset.

– Om inte vuxna pratar om det här hur ska då barn våga? Hela min barndom förstördes. Den kastades i papperskorgen, säger Elaine Eksvärd.

►LÄS MER: Har du eller känner du någon som blivit utsatt? Hit kan du vända dig

Samtliga är överens om att vuxna och makthavare kan göra skillnad.

– Idrottsminister Gabriel Wikström, se till att klubbarna har klara riktlinjer för vad de ska göra. Om de inte sköter sig så ska de inte ha några bidrag, säger Patrik Sjöberg.

– Utbildningsminister Gustav Fridolin, det är dags att göra integritet som obligatorisk undervisning, säger Elaine Eksvärd.

Erik Grönberg önskar att någon vuxen hade vågat fråga.

– Det var allt jag hade behövt.  Du är makthavare i dina barns liv. Våga se. Våga fråga.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset