Sara Damber är grundare och vd på Reach for Change. 
Sara Damber är grundare och vd på Reach for Change. 

Det stora antalet ensamkommande barn och unga är inte bara en historisk utmaning för Sverige – det är en historisk möjlighet menar den ideella stiftelsen Reach for Change – som nu satsar på att stötta och bygga upp olika integrationsprojekt i Sverige. ”Vi vill att Sverige ska bli ett internationellt föredöme på att bryta utanförskap”, säger vd Sara Damber.

I dag lanseras Sveriges första initiativ som samlar idéer som bidrar till bättre integration av ensamkommande barn och unga. Bakom idén står den ideella stiftelsen Reach for Change som Metro varit med och grundat.

– Vi måste se till så att de ensamkommande unga som kommer hit blir av en del av det svenska samhället och får samma chanser som alla andra ungdomar. Bara förra året var det 35 000 ensamkommande som sökte asyl här, säger Sara Damber, vd Reach for Change.

►LÄS MER: Polisen Mustafa lär ensamkommande om Sverige – på dari

Mer än 90 initiativ över hela landet har granskats i jakt på de mest nytänkande och effektiva lösningarna. De utvalda får ekonomiskt stöd och hjälp att växa för att göra skillnad på nationell nivå.

– Vi vill samla ihop de vassaste entreprenörerna som arbetar med dessa frågor och stötta och expandera deras idéer. Sverige har en tradition av entreprenörskap och om vi kan förena det engagemanget med den kraft som finns i civilsamhället så tror jag att vi kan bli ett föredöme för andra länder.

►LÄS MER: Studie: Norge bäst på integration

Bland de första initiativ som valts ut finns Mitt Livs Val, som verkar för att fler ensamkommande unga ska fortsätta till högskolestudier, och Kompis Ungdom som bygger hållbara relationer mellan etablerade ungdomar i Sverige och ensamkommande ungdomar.

Vilka kan söka finansiellt stöd?

– Vi tittar på alla idéer så det är bara höra av sig om man tror att de skulle passa vår modell. Men viktigt är att det ska vara initiativ som är långsiktiga.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset