Hotfulla personer på  akutmottagningen är inget nytt fenomen, enligt säkerhetshandläggaren på Region Skåne.
Hotfulla personer på akutmottagningen är inget nytt fenomen, enligt säkerhetshandläggaren på Region Skåne.

Vårdpersonal har larmat om hur gäng tränger sig in på akutmottagningar efter skjutningar och hotar personalen. Något som skapar en otrygg arbetsplats. Det vill moderater i Skåne sätta stopp för – genom att införa ”gated hospitals”.

Metro har tidigare rapporterat om de oroligheter som kan uppstå på akutmottagningarna efter skjutningar. Härom veckan inträffade en dödsskjutning i Östberga i Stockholm. En grupp personer ska då ha trängt sig in på akuten på Karolinska sjukhuset – och personal vittnade om hur de fick evakueras och låsa in sig.

LÄS MER: Livet handlade om att fixa pengar till droger: ”Det var ett heltidsjobb”

Enligt Marie Jensen, säkerhetshandläggare vid Region Skåne, är det inte ett nytt fenomen.

– De som kommer och vill hälsa på tillhör också de kriminella organisationerna, eller gängen. De är hotfulla och vi vet inte om de är beväpnade. Vårdpersonalen kallas för horor, slampor och man hotar med att våldta dem om man inte får som man vill, sa Marie Jensen till TV4 Nyhetsmorgon i samband med händelsen.

Den hotfulla arbetsmiljön för vårdpersonalen har väckt starka reaktioner. I en debattartikel i Sydsvenskan kommer moderaterna Carl Johan Sonesson, oppositionsledare i Region Skåne, och Stefan Lamme, andra vice ordförande i Region Skånes sjukvårdsnämnd Sus, med förslag för att motverka den hotfulla stämningen.

”Det talas om gated communites, bostadsområden som inhägnas och bevakas av vakter. Det kan man ha olika åsikter om, klart är att de som bor där känner ett behov av att öka sin trygghet. Vad vi förespråkar kan kallas gated hospitals, inhägnade sjukhusområden”, skriver de i debattartikeln.

De menar att sjukhusområden ska vara stängda och bevakade åtminstone nattetid.

”Ingen ska kunna komma in som inte har där att göra. Vi vill skydda hela sjukhusområdet”, skriver moderaterna.

LÄS MER: Kriminella gäng stormar akuten: ”Personalen kallas för horor och slampor”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Sjukvård