Unga tjejer i Skärholmen i Stockholm sitter hemma efter skolan i stället för att umgås med kompisar och delta i aktiviteter. Tjejgruppen 127 sisters ska ändra på det och stärka tjejer med föräldrar som ställer hårda krav. ”Tjejerna ska få mer skinn på näsan. Det finns så mycket annat att göra än att bara vara hemma efter skolan” säger projektledaren Naziha Hariri.

Privat

Mahabat Sulyman

Privat

Tjejerna i 127 sisters ska få bättre självkänsla och inte bara sitta hemma efter skolan med hälp av bland andra Naziha Hariri.

Många tjejer med invandrarbakgrund i Skärholmen i södra Stockholm sitter hemma efter skolan eftersom deras föräldrar inte vill att de ska vara ute, enligt föreningen Mitt 127.

– Det finns tjejer i Skärholmen som får gå ut, men många måste vara hemma. Det ser man bland annat på fritidsgårdarna där majoriteten av besökarna är killar, säger projektledaren Naziha Hariri.

För att ändra på det startade föreningen i höstas tjejgruppen 127 sisters för stadsdelens tonårsflickor.

– Tjejerna ska få mer skinn på näsan och inte bara vara hemma efter skolan. Det finns så mycket annat att göra. Syftet är att nå tjejer som inte ingår i andra positiva sammanhang, och att öka tjejers delaktighet och engagemang i Skärholmen, säger Naziha Hariri.

Föräldrarna till de tjejer som inte får vara ute efter skolan är ofta rädda för att döttrarna ska göra dumma saker och umgås med ”fel” kompisar, enligt 29-åriga Naziha Hariri. Så var det för henne själv när hon växte upp.

– Mina föräldrar litade på mig men inte på människor runt omkring. Det var mycket killar ute och de var oroliga för att det skulle hända mig något och att jag skulle hamna i dåligt umgänge. Jag fick utöva en idrott, that´s it. Så jag började ljuga och var ute med mina kompisar ändå, säger hon.

Att föräldrar är oroliga tror hon beror på att de har dålig kunskap om hur ungdomskulturen ser ut i Sverige.

– De är inte födda här och för dem är det svårt att veta hur det ser ut här, säger hon.

Fjorton flickor mellan 13 och 18 år är nu med i gruppen 127 sisters och deltar i olika aktiviteter, som idrott, teater och olika föreläsningar.

– Vi pratar mycket om självkänsla och att man ska vara en fighter, att man kan klara sig genom livet med sina egenskaper och erfarenheter, säger Naziha Hariri.

14-åriga Mahabat Sulyman är väldigt glad för att hon gick med i 127 sisters.

– Gruppen har blivit som ett hem för oss tjejer. Vi får hela tiden se och lära oss nya grejer, det är jätteroligt. Vi har alla också kommit närmare varandra, säger hon.

Tidigare fick hon hänga på fritidsgården korta stunder efter skolan, men inte delta i några aktiviteter eftersom det var för mycket killar där.

– Men nu har min mamma numret till dem i tjejgruppen och hon tycker att det är bra att vi bara är tjejer. Jag får göra mer grejer nu med tjejerna som jag inte hade fått förut. Det känns jättebra och är roligare också

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset