Alice, Moa och Ida i klass 4A i Heby skrev ett brev till Stefan Löfven om att de ville ha hjälp att bilda ett fredsparti. Nu har statsministern svarat.    
Alice, Moa och Ida i klass 4A i Heby skrev ett brev till Stefan Löfven om att de ville ha hjälp att bilda ett fredsparti. Nu har statsministern svarat.    

Moa, Ida och Alice i klass 4A på Heby skola vill bilda ett parti. Men först vill de ha några handfasta tips från självaste statsministern. "Vi skrev till Stefan och bad om hjälp", säger Moa.

Brevet till Stefan Löfven som Alice Svinghammar, 11, Ida Dalin, 10, och Moa Bohman, 10, från Heby utanför Uppsala, skrev har uppmärksammats av  SVT och Sala Allehanda. I brevet står det bland annat att de tänker starta ett parti ”Fred Partiet” när de blir myndiga.  

Hur fick ni idén att bilda ett parti? 

– Det började med att vår lärare gav oss uppgiften att skriva på paddan vad vi skulle göra om vi fick bestämma för en dag, säger Ida Dalin. 

► Wilmas brev till statsministern: Gör Avicii till kung

Tillsammans diskuterade vännerna och kom fram till att de ville ha fred på jorden. "Vi kommer att stoppa IS att döda människor och vara dumma. Kan ni hjälpa oss?" stod det i brevet. 

– Vi tänkte att vi skulle behöva lite hjälp för att komma i gång. Därför skrev vi till Stefan och bad om hjälp, säger Moa. 

Efter en och en halv vecka fick flickorna svar - från Stefan Löfven. 

– Statsministern önskade oss lycka till och att han blev glad över vårt brev. Han skrev att det behövs fler röster, säger Ida Dalin. 

Hur kändes att få svar från statsministern? 

– Det kändes ganska speciellt, ingen av oss trodde att vi skulle få svar. Han är ju ganska känd i Sverige och kanske lite utomlands också, säger Ida och tillägger: 

– Nu är vi mer peppade. Det skulle vara coolt om vi startade ett parti. Det finns ju inte så många tjejer som är ledare. 

Han ni några projekt innan ni bildar partiet? 

– Ja, vi vill ha en bättre skolgård eftersom den är så tråkig. Vi ska skicka våra ritningar till kommunen på hur vi vill ha det, säger Ida och Moa. 

► Ebbe, 7, bjöd statsministern på kalas – men han kom inte

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset