Många kvinnor som deltar i offentliga diskussioner utsätts för trakasserier och hot på nätet.
Många kvinnor som deltar i offentliga diskussioner utsätts för trakasserier och hot på nätet.

När kvinnor diskuterar jämställdhet utsätts de för hot och kränkningar på internet – oavsett var i världen de bor.

Trakasserier och hot är vardag för kvinnor som tar plats i offentliga diskussioner. Under onsdagen samlades därför flera jämställdhetsorganisationer på Sida, Sveriges biståndsmyndighet för att diskutera kvinnors utsatthet på nätet, rapporterar SVT.

– Kvinnoorganisationer drabbas mer och mer av svårigheter som hot och dödligt våld, sa Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på Sida.

Christina Hagner, kommunikationschef på Kvinna till kvinna, berättar att mer än hälften av de 66 aktivister i världen som blivit tillfrågade, har blivit utsatta för hot och trakasserier.

– Det är en lågnivåterror i form av förtal. Det är ett effektivt sätt att tysta kvinnor, säger hon till SVT.

LÄS MER: Hackare spred Saras nakenbilder på porrsajter: ”De tog över mitt liv”

Kvinnors utsatthet på nätet tas inte heller på allvar av myndigheter och polis, enligt flera kvinnoorganisationer. Dessutom leder även hoten ofta till fysiskt våld, menar Marcin de Kaminski, Sidas expert för metod- och ämnesföreträdare för yttrandefrihet och informationsteknik.

– De som är marginaliserade offline utsätts för attacker online och hot mot kvinnor på nätet leder till våld mot kvinnor, säger han.

LÄS MER: Anna tog bort de stora brösten på dataspelens kvinnor – möttes av näthat

För att jämställdhet ska nås krävs det en aktiv kvinnorörelse och ett offentligt samtal där kvinnor är aktiva och delaktiga, menar Åsa Eldén, Sidas jämställdhetsspecialist. Därför har Sida sedan 2008 tredubblat stödet till organisationer som jobbar för jämställdhet och yttrandefrihet.

År 2013 gick 180 miljoner kronor av biståndet till kvinnoorganisationer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset