Magnus Callmyr kommenterar "Facebook-polisen" Scott Goodwins utspel.
Magnus Callmyr kommenterar "Facebook-polisen" Scott Goodwins utspel.

Debattören Magnus Callmyr är en av de som JO-anmält "Facebook-polisen" Scott Goodwins Facebook-inlägg om en narkotikapåverkad man. Han slår tillbaka mot att beskrivas som lättkränkt av Goodwin.

REPLIK: Efter det att jag i två debattartiklarSVT opinion problematiserat en del av polisens verksamhet i sociala media beklagar sig Scott Goodwin på Metro Debatt över att efterspelet eventuellt leder till att han måste sluta skriva sina statusar.

Goodwin skriver att de som kritiserar honom för hans skrivningar i sociala media antingen är ”narkotikaliberaler” eller ”lättkränkta”.

Förutom att Goodwin använder dessa förminskande etiketter kallar han mig dessutom för ”självutnämnd socialpolitisk debattör”. Goodwin anser kanske inte att bloggande inom området under en lång rad av år och publicering av ett antal debattartiklar är att vara debattör. Eller så gillar han bara förminskande etiketter. Det är i linje med den omdebatterade statusen och tidigare uttalanden i media och visar på att han inte förstår problematiken.

Självutnämnd socialpolitisk debattör eller inte, en del av min utbildning omfattade socialpsykologi med särskild inriktning mot beroende. Ett av de ämnen som berörs inom den disciplinen är stigmatisering och hur den försvårar att gå från problematisk droganvändning till en individ som är integrerad i samhället. 

Den omdebatterade statusen som Goodwin skrev driver inte bara med en utsatt individ som söker hjälp i ett psykotiskt tillstånd utan bidrar även till en stigmatiserande bild av individer som använder narkotika. Det är inte minst reaktionerna i kommentarsfältet ett uttryck för. Polisen ska inte bidra till det. Av bland annat den anledningen skrev jag mina debattartiklar.

Magnus Callmyr, civilekonom, författare och socialpolitisk debattör

LÄS MER:

►Scott Goodwin: Det här är slutet för mig som "Facebook-polisen"

►Mannen var missnöjd med knarket – gick till polisen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset