Debattören Nina Rung ger råd till dig som vill göra skillnad på internationella kvinnodagen.
Debattören Nina Rung ger råd till dig som vill göra skillnad på internationella kvinnodagen.

"Jag vet att ni män inte vill ha det så här. Att ni inte vill misstas för en potentiell förövare. Att ni vill bidra", skriver Nina Rung.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Idag är det internationella kvinnodagen. Ni killar och män har chans att göra all den skillnad som jag vet att också ni längtar efter. Den skillnad som skulle innebära att era systrar, klasskompisar, döttrar, flickvänner och fruar kan uppleva trygghet istället för utsatthet.

Sedan förra året vet vi alla lite mer. Vi vet numera att sexuella trakasserier, kränkningar, våld och övergrepp på kvinnor existerar i alla rum. Sannolikheten att du som man känner en kvinna som utsatts är därför rätt stor. Och vet du vad, det innebär att sannolikheten att du känner någon man som utsatt henne är lika stor. För vi vet inte alltid vem som har en riktigt dålig kvinnosyn och är beredd att gå över gränser. Vem som inte bryr sig om ifall han får ett ja eller ett nej. Vem som anser sig ha rätten till kvinnors kroppar. Vem som ropar hora i skolkorridoren eller bakom en dataskärm. Det är svårt att tänka sig att det är ens son, ens bror eller kollega. Och gissa vad: Det är ännu svårare för en kvinna att veta vem som kan vara den där mannen som kommer utsätta just henne. Det är därför många kvinnor är rädda för nästan alla män. Eftersom det är omöjligt att veta vilken man som eventuellt kan utsätta henne på väg hem genom parken eller när bussen lämnat hållplatsen. Det handlar inte om att skuldbelägga män. Det handlar om riskkalkylering.

LÄS MER: Att kalla sig feminist är att veta sitt värde

Kvinnor har mängder av strategier för att försöka skydda sig. De bär nyckelknippan i handen, de har mobilen på uppringning, byter skorna på vägen hem, har fullt fokus på mannen bakom och messar en vän när de väl är hemma. Och andas ut. Tills nästa kväll.

Jag vet att ni män inte vill ha det så här. Att ni inte vill misstas för en potentiell förövare. Att ni vill bidra. Därför kommer här några råd om vad du kan göra för att göra skillnad, för att vi i framtiden ska kunna fira jämställdhet och inte sörja otrygghet den 8 mars.

1. Som pappa kan du börja prata med din son om samtycke, om att porren inte har något med ömsesidighet att göra och hur han kan se till att ingen tjej i hans närhet utsätts genom att han börjar agera.

LÄS MER: Här är siffrorna som visar att det fortfarande inte är jämställt

2. Som ledare kan du se till att alla på arbetsplatsen eller i föreningen har kunskap om hur könsnormer påverkar pojkar och män och ge dem verktyg att diskutera mansrollen.

3. Som kollega eller lagkamrat kan du se till att ni har samtal om hur ni kan sätta stopp för sexistiska eller nedlåtande kommentarer om kvinnor både i fikarummet och i omklädningsrummet.

4. Som kompis kan du se till att ni lägger ned jargongen och slutar skratta åt sexistiska skämt eller kommentarer. Prata med varandra om porrkonsumtion och vilka ideal som porren skapar. Prata om varför nästan alla sexualbrott begås av män.

LÄS MER: Debatt: Radikal feminism – ett hot mot våra pojkar och män

5. Se till att din vän inte blir för full och agera om han tappar omdömet.

6. Kanske viktigast av allt: Börja med dig själv. Dra inte sexistiska skämt. Ta en porrpaus. Agera när du ser att kompisen stöter på en för berusad tjej, visar bilder eller kommenterar kvinnokroppar. Rikta blicken inåt och fundera på vad du har för kvinnosyn.

7. Och – skicka inga dickpics utan att det finns ett uttalat samtycke!

Om du väljer en av punkterna att agera efter så har du gjort skillnad för en kvinna i din närhet.

Grattis! Du är redo för internationella kvinnodagen!

Nina Rung, kriminolog

Om debattören:

Namn: Nina Rung
Ålder:
36
Ort: Stockholm
Sysselsättning: Kriminolog, föreläsare och debattör

Så här gör du för att debattera i Metro:

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset