Engångsgrillar kan vara förrädiska, det kan räcka med en liten gnista från grillen för att antända intilliggande gräs och i denna torka sprider sig elden snabbt.
Engångsgrillar kan vara förrädiska, det kan räcka med en liten gnista från grillen för att antända intilliggande gräs och i denna torka sprider sig elden snabbt.

Att sluta sälja engångsgrillar under eldningsförbud borde vara självklart. Flera handlare har redan själva tagit initiativ och sorterat ut engångsgrillarna ur sortimentet. Också övriga handlare borde ta undan engångsgrillarna från butikshyllorna, skriver Brandskyddsföreningens generalsekreterare Anders Bergqvist.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

På grund av den höga brandrisken i skog och mark råder eldningsförbud i näst intill hela Sverige – en mycket ovanlig situation. Av kommunernas hemsidor kan det vara svårt att veta vad som gäller och det är lätt att tro att det är tillåtet med engångsgrillar, men när det råder eldningsförbud kan också engångsgrillar vara förbjudna att använda.

Vi på Brandskyddsföreningen anser att svenska handlare har ett ansvar, att sluta sälja engångsgrillar under eldningsförbud borde vara självklart. Flera handlare har redan själva tagit initiativ att sorterat ut engångsgrillarna ur sortimentet. Också övriga handlare borde ta undan engångsgrillarna från butikshyllorna när det råder eldningsförbud, anser vi.

LÄS MER: Debatt: Svenskarna sjunker ner i skuldträsket med snabblånen

Brandskyddsföreningen saknar också nationella riktlinjer för vad som gäller vid olika nivåer av eldningsförbud. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skulle exempelvis kunna ansvara för att redovisa det aktuella läget för de olika länen i Sverige. Samtidigt bör det också vara lätt för alla invånare att få information om vad ett eldningsförbud innebär, på kommunernas hemsidor är det i dag ofta otydligt vad som är tillåtet och inte.

Brandrisken är så stor att räddningstjänsterna har en större beredskap än vanligt. Skogsbrandflyget patrullerar kontinuerligt och i vissa kommuner har man satt in extra tankbilar om så skulle behövas. Räddningstjänsten har också regelbunden kontakt med hemvärnet och helikopterföretag som snabbt kan bistå om en skogsbrand skulle starta.

Det är ett misstag att tro att glöden slocknar snabbare än vad den gör. Den kan vara het i upp till ett dygn.

I flera kommuner har lantbrukarna kompletterat sina gödseltunnor med utrustning för brandsläckning och står redo att bistå Räddningstjänsten om det skulle behövas. Gödseltunnorna rymmer många kubikmeter vatten och kan fyllas på några minuter.

Grillning räknas som eldning, men eldningsförbud betyder inte samma sak i Sveriges olika kommuner och det kan vara svårt att veta vad som gäller. Därför är det viktigt att kontrollera vad som gäller i just din kommun om du tänker grilla. Vissa kommuner tillåter grillning endast på den egna tomten medan andra tillåter grillning på särskilt iordningsställda grillplatser.

LÄS MER: Debatt: Skit i hatarna – sluta skämmas över din kropp

Om det i din kommun är tillåtet att använda engångsgrill ska den placeras på obrännbart underlag som grus eller sand, det räcker inte med den lilla metallställningen som följer med grillen. Innan man tänder en engångsgrill måste man också veta att det i närheten finns tillräckligt mycket vatten att släcka engångsgrillen med och att du vet var du säkert kan slänga den efteråt.

Engångsgrillar kan vara förrädiska, det kan räcka med en liten gnista från grillen för att antända intilliggande gräs och i denna torka sprider sig elden snabbt. Det är ett misstag att tro att glöden slocknar snabbare än vad den gör. Den kan vara het i upp till ett dygn.

Anders Bergqvist, generalsekreterare Brandskyddsföreningen

Om skribenten

  • Brandskyddsföreningen är en allmännyttig ideell förening som arbetar för ett brandsäkrare Sverige.
  • Brandskyddsföreningen vill öka framtidens brandsäkerhet och minska samhällets skadekostnader.
  • Brandskyddsföreningen driver affärsverksamhet inom bland annat utbildning, förlag, restvärderäddning, brand- och säkerhetscertifiering samt brandforskning.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset