Sanningen är enkel. Vi har inget annat val. Vi kan gå till tusen psykologer, men vi kommer fortfarande vara transpersoner. Hur hade du själv hanterat det om det gällde dig, din vän, förälder eller ditt barn?, skriver Vikky Engdahl.
Sanningen är enkel. Vi har inget annat val. Vi kan gå till tusen psykologer, men vi kommer fortfarande vara transpersoner. Hur hade du själv hanterat det om det gällde dig, din vän, förälder eller ditt barn?, skriver Vikky Engdahl.

Vi kan gå till tusen psykologer, men vi kommer fortfarande vara transpersoner. Självmordsrisken för oss är oerhört hög i jämförelse med andra människor i samhället. Jag korrigerar mitt kön för att överleva och för att må psykiskt bra, skriver Vikky Engdahl.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Allt fler människor känner behovet av att få hjälp med att genomgå könsbekräftande behandling så deras kropp stämmer överens med den inre bilden de har av sig själva. Många personer, såsom jag själv, har inget annat val än att göra det. Depressionen och könsdysforin i att leva i en felaktig kropp tar allt för stor livslust och den psykiska ohälsan är ständigt närvarande och jagar en. När man väl får könskorrigerande behandling försvinner denna ohälsa väldigt snabbt. Bara några dagar på rätt hormoner ger en känsla av att vara sig själv.

Det cis-normativa samhället förstår dock inte hur man kan känna sig som ett annat kön än det man tilldelats vid födseln. Deras sätt att bemöta det blir istället med transfobi som kan ha dödlig utgång i många fall. I världen mördas många transpersoner varje år bara för att de är just transpersoner.

LÄS MER: Metro TV: Det här är skillnaden mellan CIS och trans

I vissa länder kan mördare hävda ett vidrigt försvar som kallas “Gay panic defense” eller ”Trans panic defense”. Det tillåter dem att hävda tillfällig sinnesförvirring på grund av extrema panikkänslor gentemot homosexuella eller transpersoner för att sänka sina straff eller komma undan helt.

Vi transpersoner får möta mycket skit av omgivningen. På internet är det en sandlåda av troll som försöker läxa upp oss om hur könsidentitet fungerar. Vi får förklarat för oss att det inte går att byta könskromosomer och att det bara finns två kön (vilket dessutom är felaktigt ur ett biologiskt perspektiv). Man dumförklaras som transperson, helt enkelt. Vi är mycket medvetna om att vi inte kan byta bort eller förändra våra könskromosomer. Men vad är egentligen vårt val – om man bortser från könsbekräftande behandling?

LÄS MER: Debatt: Nio råd till den som är på väg ut ur garderoben

Sanningen är enkel. Vi har inget annat val. Vi kan gå till tusen psykologer, men vi kommer fortfarande vara transpersoner. Självmordsrisken för oss är oerhört hög i jämförelse med andra människor i samhället. Jag korrigerar mitt kön för att överleva och för att må psykiskt bra. Jag är inte ensam om det, troligtvis gör de flesta av mina transsyskon det för att inte ätas upp av psykisk ohälsa – för att segra över mörkret.

Så, hur hade du själv hanterat det om det gällde dig, din vän, förälder eller ditt barn?

Jag hoppas att du som läser detta idag på Transgender Day of rememberance, dagen då vi minns de transpersoner som dödats till följs av transfobi under det gångna året, vill se att detta inte handlar om ett val – utan ett måste.

Vikky Engdahl

Fakta om debattören

  • Ålder: 23 år.
  • Gör: Aministratör
  • Ort: Tidaholm

Fakta om debatten

  • Transgender Day of Remembrance är en dag för att minnas de transpersoner som dödats till följd av transfobi under de gångna året.
  • Cis-normativt samhälle är ett samhälle som utgår ifrån att alla är cis-personser. En cis-person är någon som inte har erfarenhet av att vara transperson.
  • Transperson är ett paraplybegrepp för personer som bryter mot samhällets normer för kön och könsidentitet.
  • Läs mer på transformering.se för längre ordlista.

LÄS MER: Så här debatterar du i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om trans hbtq