"När ett bygge fungerar, då finns det ingen bättre arbetsplats. Men när den inte gör det, då är det med våra kroppar och vår hälsa – tyvärr också ibland med våra liv – som insats", skriver Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
"När ett bygge fungerar, då finns det ingen bättre arbetsplats. Men när den inte gör det, då är det med våra kroppar och vår hälsa – tyvärr också ibland med våra liv – som insats", skriver Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Onsdagens Uppdrag Granskning handlade om den olycka vid bygget av Vattenfalls huvudkontor i Solna där en person miste livet. ”Att de olika entreprenörerna som fanns på plats nu står och pekar på varandra och att huvudentreprenören Peab kommer undan utan åtal är också en tragedi” skriver Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Ett bygge är inte vilken arbetsplats som helst. Där finns kranar som lyfter tusentals ton varje dag. Där finns maskiner med avbitare som kan klippa av bjälklag, våning för våning. Det svävar betong, formar och armering över byggnadsarbetarna från den första minuten på arbetsplatsen.

Riskanalyser kring upplägget inför varje dags arbete är avgörande för alla på byggarbetsplatsen.

När ett bygge fungerar, då finns det ingen bättre arbetsplats. Men när den inte gör det, då är det med våra kroppar och vår hälsa – tyvärr också ibland med våra liv – som insats.

LÄS MER: Debatt: ”Ygemans förslag skulle riskera rättssäkerheten” 

Under de senaste åren har arbetsklimatet hårdnat ute på våra byggarbetsplatser. Antalet underentreprenörer har ökat. Det ställer höga krav på arbetsmiljösamordning. Här måste arbetsgivarsidan ta sitt ansvar och det har de inte gjort. Det såg vi tydligt i onsdagens Uppdrag Granskning.

Först och främst måste arbetsgivarna lyssna på våra skyddsombud och vidta åtgärder när brister påtalas. Och om en olycka ändå inträffar måste det finnas en huvudentreprenör som kan hållas ansvarig. Det är också viktigt att vi fackligt kan genomföra löpande skyddsombudsträffar för att stötta skyddsombuden i sin roll. Detta är inte alltid uppskattat av arbetsgivarna.

LÄS MER: Debatt: ”Vi måste våga agera när vi misstänker att barn far illa”

Att Christian Wikström dog på bygget är en stor tragedi. Men att de olika entreprenörerna som fanns på plats nu står och pekar på varandra och att huvudentreprenören Peab kommer undan utan åtal är också en tragedi. Christian dog på grund av bristande säkerhet på arbetsplatsen. Därom råder inga tvivel. Men ingen kan åtalas. Reglerna är för råddiga.

Vi älskar våra jobb, vi älskar att vara med och bygga Sverige – men vi vill kunna göra det med både livet och hälsan i behåll. Huvudentreprenörsansvaret måste börja gälla fullt ut.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om arbetsmiljö