Vi tycker alla att vidrigheter ska avslöjas, bestraffas och upphöra, men om bestraffningen sker utanför de lagar vi kommit överens om efter århundradens arbete, är vi farligt ute, skriver Lars Einar Engström.
Vi tycker alla att vidrigheter ska avslöjas, bestraffas och upphöra, men om bestraffningen sker utanför de lagar vi kommit överens om efter århundradens arbete, är vi farligt ute, skriver Lars Einar Engström.

Efter #metoo hanteras anmälningar om övergrepp i både gammelmedier och sociala medier som bevis och domen är hård och avkunnas direkt. Svinet ska väck. Huruvida det följer något rättsligt efterspel verkar många tycka är ointressant, skriver jämställdhetsarbetaren och psykologen Lars Einar Engström.

Detta är en debatt. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Att skriva om #metoo och dess efterspel är som att dansa på den vassa eggen. Orden måste vägas och vägas igen. På guldvåg. Ett syftningsfel, ett ogenomtänkt ord eller mening och du, jag, är en idiot och har inte fattat någonting. Jag skriver. Men jag konsulterar en vän och får råd om formuleringar. Tänk efter före, akta dig så det inte blir fel.

Ingen jag känner förnekar att sexuella trakasserier och svinaktigt agerande existerar. Ingen. Jag har arbetat med frågan i snart 15 år och varit i arbetslivet i över 35 år. Jag har sett, hört och varit med i ett antal utredningar. Ofta står ord mot ord, och ibland har någon friats och ibland har någon blivit fälld. Men oavsett utslag och huruvida detta varit rätt eller fel så har det varit en utredning innan dom. Vare sig denna dom kommit från arbetsgivaren eller rättsväsendet. Vi har intervjuat ett antal människor, tittat på historik och bevis. Vänt och vridit. Det har ofta tagit lång tid och det har alltid varit svårt.

Men nu är det nya tider. Nu går det fort. Anmälningar hanteras i både gammelmedier och sociala medier som bevis och domen är hård och avkunnas direkt. Svinet ska väck. Huruvida det följer något rättsligt efterspel verkar många tycka är ointressant. Svinet är anmält och alltså skyldigt. Hur försvarar man sig mot anklagelser på sociala medier? Ja, det är upp till den som anklagas att bevisa motsatsen. Borta är eventuell preskriptionstid, borta är prövning och intervjuer eller förhör. Det behövs inte längre. Vi vet. Det står ju där i rubriken och oftast är det endast rubriken vi minns. Måste vi inte stanna upp och se vad som är vad?

LÄS MER: #listanärstängd – Vi tänker inte hålla tyst om övergreppen i nattklubbsbranschen längre

Faran med ”rättegångar” i medier och på nätet är att vi hamnar i ett tillstånd av fritt fall. Oskyldiga människor får lämna sina arbeten, förlorar uppdrag och vänner. Familjer till den utpekade dras med i fallet. Och vart ska vi dra gränsen? Vad ska vi anmäla? Det startade med #metoo och sexuella trakasserier, men nu ser jag att även ”dåligt” chefskap är uppe för bedömning och kan leda till uthängning och avsked. Vad är nästa steg? Om vi hamnar i ett tyckande och ett fördömande med anonyma anmälningar och utan hållbara bevis så närmar vi oss ett kaos som kan bli mycket svårt att reparera. Vi får ett ”angiverisamhälle” där ingen törs lita på någon annan och den typen av samhälle och arbetsplats vill ingen av oss ha.

Vi tycker alla att vidrigheter ska avslöjas, bestraffas och upphöra, men om bestraffningen sker utanför de lagar vi kommit överens om efter århundradens arbete, är vi farligt ute.

Ingen är skyldig före dom och i domstol är bevisbördan inte den utpekades utan åklagarens.

Lars Einar Engström, psykolog

Fotnot: En annan version av den här texten har tidigare publicerats på Lars Einar Engströms blogg

Om debattören

• Lars Einar Engström föddes 1953 i Gävle.
• Han är psykolog, författare och föreläsare. 2007 blev han uppsatt på FN:s lista över män som arbetar med jämställdhetsfrågor i ett större perspektiv.
• Han var med och startade projektet MARC, som vänder sig till män som vill arbeta med jämställdhet och mångfald.

LÄS MER: Debatt: Vårt metoo-upprop dog ut – vi förväntas tåla sexism

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset