Åklagaren påpekar att det "möjligen hade varit bäst" att låta kvinnan fortsätta sin färd med tanke på att hon hade sin dotter med sig och var gravid, skriver Jannika Navjord.
Åklagaren påpekar att det "möjligen hade varit bäst" att låta kvinnan fortsätta sin färd med tanke på att hon hade sin dotter med sig och var gravid, skriver Jannika Navjord.

Alla människor borde ha ett egenintresse i att kunna de lagar och regler som gäller i omgivningen man befinner sig i för att lättare göra medvetna smarta val, skriver Jannika Navjord som är ordningsvakt.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Många är väldigt upprörda över att förundersökningen mot ordningsvakterna som ingrep mot en gravid kvinna i Stockholms tunnelbana i vintras läggs ner.

Jag såg detta som ett väntat besked eftersom det finns lagstöd som backar ingripandet. Som åklagaren sa: ” De har haft laga grund för sitt agerande och inte gjort mer än vad som är försvarligt.”

Hur ska vi förhålla oss till mellanrummet mellan vad vi ordningsvakter har rätt att göra och hur det vi gör uppfattas av allmänheten som vi är där för att trygga?

Men det är också därför jag tycker att debatten om ordningsvakter och ingripanden i stort ska breddas och inte bara handla om lagligt kontra olagligt utan mer om vad som är lämpligt och vad som inte är det.

Att referera till en massa lagstöd som gemene man inte känner till ökar inte förtroendet för vakter utan vi måste blanda in det i en mer medmänsklig debatt där folk kan känna igen sig och relatera till vad vi ordningsvakter gör och varför vi gör det.

Som det är nu så ser jag två läger där de ena säger ”där ser ni ärendet lades ner, allt var korrekt” och de andra säger ”vakter kommer undan med allt och håller varandra om ryggen”. Men det är inte så enkelt.

Åklagaren påpekar nämligen också att det ”möjligen hade varit bäst” att låta kvinnan fortsätta sin färd med tanke på att hon hade sin dotter med sig och var gravid. Så när inte ens åklagaren ger ett helt entydigt svar, då borde det väl bli glasklart för oss alla att oavsett vad man tycker om just denna incident eller ordningsvakter i stort så borde vi alla inse att det finns mycket att diskutera.

Hur ska vi förhålla oss till mellanrummet mellan vad vi ordningsvakter har rätt att göra och hur det vi gör uppfattas av allmänheten som vi är där för att trygga?

Just nu råder en väldigt stor känsla av ”vi mot dom” och den måste vi ändra till att bli en känsla av ”oss”.

LÄS MER: Nya siffror: Ordningsvakterna som själva begår brott

Hur får vi till ett oss då? Jag tror på öppna samtal där vi som ordningsvakter vågar bemöta de som ifrågasätter och kritiserar oss. Samtidigt behöver allmänheten utbildas i vardagsjuridik, rättigheter och skyldigheter. Vi behöver nyansera oss på alla fronter.

Jag hoppas att detta blir en ögonöppnare för många och att en sund debatt fortsätter som kan leda till mer kunskap och förståelse.

Jag fortsätter att hävda att det borde vara mer stränga och hårda antagningskrav för att bli ordningsvakt och att utbildningen både borde vara längre och ge mer kunskap i kommunikation, etik, moral och konflikthantering samt självskydd och ingripandetaktik. Ju fler verktyg vi har att välja mellan desto mer professionella blir våra ingripanden.

Jag fortsätter också att hävda att alla människor borde ha ett egenintresse i att kunna de lagar och regler som gäller i omgivningen man befinner sig i för att lättare göra medvetna smarta val.

Jannika Navjord

Om skribenten

Ålder: 43 år.

Gör: Ordningsvakt, föreläsare, fembarnsmamma och barnboksförfattare. Är även med i årets säsong av Robinson på tv 4.

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset