Som begravningsrådgivare blir man så klart starkt berörd av de familjekonflikter som uppstår i samband med dödsfall och man gör sitt bästa för att medla mellan de anhöriga, skriver Charlotte Runius.
Som begravningsrådgivare blir man så klart starkt berörd av de familjekonflikter som uppstår i samband med dödsfall och man gör sitt bästa för att medla mellan de anhöriga, skriver Charlotte Runius.

I den bästa av världar är en begravning något av det vackraste vi kan uppleva. Vi kan göra vårt bästa för att det verkligen ska bli så genom att bara ägna det en tanke medan vi fortfarande är i livet, skriver Charlotte Runius, vd och medgrundare av Fenix begravning.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

När någon avlider lämnas de anhöriga ofta med en mängd obesvarade frågor. I tomheten efter den bortgångne händer det alldeles för ofta att de efterlevande familjemedlemmarna landar i en situation där många starka viljor konfronteras med varandra.

En tid som skulle ha präglats av stilla saknad, och samhörighet i sorgen, förvandlas plötsligt till en bitter krigszon för att de efterlevande råkar i konflikt med varandra om hur begravningen ska gå till.

Och tänk, vilken uppfinningsrikedom vi är kapabla till när det gäller saker att gräla om. Vilken typ av ceremoni ska man välja? Ska den döde begravas i jord eller kremeras? Personer som innerst inne älskar varandra kan gräla om detaljer som vilken färg det ska vara på kistan, vilka kläder den döde ska bära på begravningen eller till och med om vilken mat som ska serveras på minnesstunden. Ingen stannar upp och frågar vad den avlidne skulle ha önskat.

LÄS MER: Debatt: Rektorer – prioritera era elevers arbetsmiljö
Som begravningsrådgivare blir man så klart starkt berörd av de familjekonflikter som uppstår i samband med dödsfall och man gör sitt bästa för att medla mellan de anhöriga. Varje konflikt är unik och man måste komma ihåg att var och en i familjen egentligen bara uttrycker vad de tror är det bästa. Oftast har vi bara olika åsikter om hur begravningen ska gå till. Men oavsett vad man är oense om rör det upp starka känslostormar i en tid då man bara vill få sörja ifred.

Så, låt de efterlevande veta hur du vill ha det.

Vi kanske aldrig kan undvika alla familjekonflikter. Den avlidnes sista önskan kommer alltid att kunna tolkas på olika sätt. Men om vi är tydliga med hur vi vill ha det när vi går bort, kommer våra efterlevande åtminstone att ha något konkret att förhålla sig till. Kanske bryr du dig personligen inte så mycket om vad som händer när du går bort. Men ”gör som ni vill” är en inställning som bjuder in till motstridigheter inom familjen. Planerar man sin egen begravning i förväg underlättar man oerhört mycket för de efterlevande.

LÄS MER: Debatt: Kan inte vi mammor prata om att vi inte alltid räcker till?
Det behöver inte vara så märkvärdigt. I sin enklaste form räcker det gott att skriva några korta ord som beskriver hur du själv vill ha det i de viktigaste frågorna och informera anhöriga i vilken byrålåda pappret går att hitta. Man kan så klart vara hur detaljerad som helst (som att du vill ha vita stearinljus i kyrkan) men i de allra flesta fall kommer man långt genom att svara på tre enkla frågor:

· Vill jag hålla en kristen eller borgerlig begravningsceremoni – eller kanske något annat? Var ska ceremonin hållas?

· Vill jag begravas i jord eller kremeras?

· Vilken gravplats ska användas? Här finns det väldigt många alternativ (ort och typ av grav) som anhöriga annars måste komma överens om och välja mellan.

I den bästa av världar är en begravning något av det vackraste vi kan uppleva. En stund av djup sorg förvisso, men ändå en ceremoni som vi kommer att minnas med värme och kärlek, blandat med saknad efter en kär familjemedlem.

Vi kan göra vårt bästa för att det verkligen ska bli så, genom att bara ägna det en tanke medan vi fortfarande är i livet.

Charlotte Runius, vd och medgrundare av Fenix begravning

Så här gör du för att debattera i Metro:

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset