"Vet man dessutom om att man har rökt ur de här skräckpaketen kanske man tycker att man varit så dålig att man inte förtjänar att kolla upp sin kropp", skriver Malin Jakobsson.
"Vet man dessutom om att man har rökt ur de här skräckpaketen kanske man tycker att man varit så dålig att man inte förtjänar att kolla upp sin kropp", skriver Malin Jakobsson.

Har man någon form av psykisk ohälsa behöver man inte mer ångest, skuld och skam, skriver Malin Jakobsson.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I dag är det inte så många som röker men många som gör det visar sig ofta vara personer med någon form av psykisk ohälsa. Bland annat visar en amerikansk studie som Vetenskapsradion rapporterat om på detta och enligt forskare på Karolinska institutet kan situationen jämföras med Sverige. Med andra ord är alltså många av dagens rökare människor som kanske redan bär ett stort ok skam och skuld över sig på grund av det stigma som finns i samhället. När de ska köpa cigaretter tvingas de dessutom mötas av rent groteska bilder.

Vad är meningen med dessa bilder annat än att rökaren ska känna just skam?

Vad är meningen med dessa bilder annat än att rökaren ska känna just skam? Jag kan inte för mitt liv köpa att det skulle vara i upplysande syfte. Vi har alla hört varningar om hur farligt det är att röka, ja informationen finns tillgänglig överallt utan att vi ens behöver leta.

Det är bra att vi informeras om hur farligt det är att röka – för det är farligt. Däremot är dessa skräckbilder på cigarettaskarna inget annat än att skriva folk på näsan en gång för mycket eller snarare att trycka upp budskapet i själva näsan och täppa till syretillförseln, som om rökaren vore en idiot som inget begrep.

LÄS MER: Det här innebär det nya rökförbudet

Dessa varningsbilder kommer inte hjälpa den som röker att sluta. Rökaren röker ändå, trots att det är skambelagt och förbjudet på allt fler ställen. Den här skräckpropagandan lägger bara mer skam på rökaren och när jag ser de bildförsedda paketen uppradade på cigaretthyllan blir jag nästan full i skratt över hur absurda de är, nästan som om det vore ett riktigt dåligt skämt. De är på tok för groteska för att kunna tas på allvar och jag undrar verkligen vad de som kom med idén förväntade sig att bilderna skulle ha för effekt.

Samtidigt blir jag också arg och ledsen. Jag tycker nämligen att det här vittnar om ett samhälle där man idiotförklarar sina medborgare, där några i egenskap av bättre vetande förmyndare ser övriga medborgare som barn utan förstånd eller förmåga att inse sitt eget bästa. Det påminner mig om budskapen som prästerna i kyrkan använde sig av i sina domedagspredikningar vid sekelskiftet i syfte att skrämma folket från att nyttja sprit. Då som nu handlar det som jag ser det om att hålla medborgarna i bojor av skuld och skam och hävda att det är upplysning för deras eget bästa. För vem vill hamna i helvetet och brinna bland monster? Och vem vill ha varande cancersvulster i ögon och mun? Eller bli impotenta så till den milda grad att det blir ett vitt hål ovanför könsorganet?

LÄS MER: Det här händer i kroppen när du slutar röka 

Har man någon form av psykisk ohälsa behöver man inte mer ångest, skuld och skam. Skammen och skulden över att man har psykisk ohälsa som samhället lastar på, är ofta ett stort om inte till och med större problem än den psykiska ohälsan i sig. Och ju starkare den psykiska ohälsan är desto mindre tar man hand om övrig hälsa, vilket kan leda till att man inte kollar upp eventuella symptom på till exempel cancer i tid. Vet man dessutom om att man har rökt ur de här skräckpaketen kanske man tycker att man varit så dålig att man inte förtjänar att kolla upp sin kropp.

Jag tror med andra ord att dessa bilder på paketen är tusen gånger farligare än de 20 cigaretter som ligger inuti.

Malin Jakobsson

Fakta om debattören

Ålder: 41 år
Bor: Stockholm
Gör: Radioproducent och estradpoet.

LÄS MER: Kolumn: Lisa Magnusson: Gabriel Wikström är skadligare än rökning

LÄS MER: Kolumn: Nina Åkestam: I framtiden är köttätande som rökning

Så gör du för att debattera i Metro:

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset