Ingen har rätt att be någon ta av eller ta på sig mer kläder, skriver dagens debattörer som vill uppmärksamma hijaben.
Ingen har rätt att be någon ta av eller ta på sig mer kläder, skriver dagens debattörer som vill uppmärksamma hijaben.

I dag är det dags att fira World hijab day. Att bära slöja är en frihet, en trygget och en privatsak mellan oss och vår gud, skriver Muzna Ahmed och Sundus Virk.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Låt oss en gång för alla svara på frågan: Varför bär muslimska kvinnor slöja frivilligt? Slöjans främsta syfte är för oss att skydda kvinnan och ge henne en frihet att röra sig i samhället utan att behöva förlita sig på sitt utseende eller sin klädsel. Hennes egenskaper som hennes intellekt, moral och värderingar blir vad som värdesätts och inte hennes utseende.

I det samhälle vi lever i kan vi nog alla hålla med om att det finns en väldigt stor press på unga flickor och kvinnor att passa in. Låt oss inte glömma de högklackade skorna för småbarn som man hittade på Coops barnavdelning. Eller slim fit-jeans för bebisar som H&M sålde.

Normen för hur man ska se ut börjar redan vid en väldigt tidig ålder: Hur man ska se ut, klä sig och fixa håret fint för att man ska duga. Den här eftersträvan är skadlig. Den lär ut att det är helt normalt att bli bedömd efter sitt utseende.

LÄS MER: Debatt: Jag känner mig ensam och halv utan mobilen

Så låt oss ställa frågan tillbaka: Vilken kvinna är fri eller självständig enligt er som anser att slöjan är ett förtryck? Vilka är vi eller ni att avgöra vilken kvinna som mår bra eller dåligt av att göra något hon vill göra? Oavsett om man vill bära burkini eller vara toppless på stranden så är det fortfarande den enskildes val – ingen har rätt att be någon ta av eller ta på sig mer kläder. Vi får ta av oss slöjan tio gånger om vi vill och sätta på oss den elva gånger om vi så känner för det. Varken våra makar eller våra pappor får säga något om det. Det är vår ensak. Det är mellan oss och vår gud.

Vi lever i Sverige där vi från ung ålder lär oss att kvinnan och mannen är jämlika. Ingen får bestämma över ens kropp förutom en själv. Så låt varje individ bestämma över sig själv. Det finns kvinnor som väljer på eget bevåg att bära slöjan. Då ska ni respektera det och låta den kvinna få bestämma över sin egen kropp. Varför är det alltid kvinnan som skall följa samhällets normer och inte sitt eget hjärta? Varför får kvinnan inte ha egen åsikt och ett eget agerande utan att bli ifrågasatt?

LÄS MER: Debatt: Föräldrar – sluta släpa med barnen på aktiviteter

Vi i Ahmadiyya muslimska samfundets kvinnoföreningar runtom i landet väljer därför idag att fira World hijab day genom att sätta igång kampanjen #JagÄrHijabi. Vi kommer att samlas och manifestera runt om i landet och på nätet. Detta gör vi för att belysa religionsfrihet, yttrandefrihet samt kvinnans rätt att bestämma över sig själv. Vi förespråkar enbart fred, tolerans, gemenskap och jämlikhet mellan båda könen. Mottot i vårt samfund är ”kärlek för alla, hat mot ingen”.

Istället för att generalisera borde alla utgå från varje enskild individ. Det finns kvinnor som måste bära slöja för sina manliga anhöriga. Men det tvånget är ingen religiös handling. Själva begreppet islam betyder ”fred” och i koranen står det klart och tydligt: ”Det finns inget tvång i religionen”(2:257). Kvinnans val av klädsel ska endast vara den enskilda kvinnas val, oavsett vad hon väljer att ta på sig. Kvinnor som på eget bevåg väljer att bära slöja ska bli bemöta med samma respekt och tolerans som kvinnor som väljer att inte bära slöja.

Muzna Ahmed, förskollärare
Sundus Virk, socionom

Om debattörerna:

Namn: Muzna Ahmed

Ålder: 29 år

Sysselsättning: Förskollärare

Ort: Göteborg

 

Namn: Sundus Virk

Ålder: 27 år

Sysselsättning: Socionom

Ort: Göteborg

 

Manifesteras i fem städer

World hijab day har funnits sedan 2013 för att uppmärksamma alla de miljoner muslimska kvinnor som väljer att bära hijab. World Hijab Day firas i olika städer runtom i landet:

Göteborg: Gustav Adolfs Torg 12.00-16.30

Stockholm: Hötorget 13.00-17.00

Malmö: Gustav Adolfs Torg 12.00-17.00

Luleå: Mötesplats Monter (Hertsön Galleria) 12.00-16.00

Och på hashtaggen #JagÄrHijabi

Så här gör du för att debattera i Metro:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om slöja Islam