Medvetet må vi inse vikten av vardagsmotion, men finns en rulltrappa så tar vi den, skriver Peter Carlsson.
Medvetet må vi inse vikten av vardagsmotion, men finns en rulltrappa så tar vi den, skriver Peter Carlsson.

En lösning som snabbt skulle kunna förbättra folkhälsan vore att vi stänger av rulltrapporna i Sverige, till exempel i lokaltrafiken och i stadsmiljön, skriver Peter Carlsson.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Stillasittandet har fört Sverige till randen av en folkhälsokatastrof. Om en lika allvarlig attack mot folkhälsan orkestrerats av främmande makt hade vi redan gått in i högsta beredskapsläge. 46 procent av befolkningen har så dålig kondition att man inte ens klarar en rask promenad på 10 minuter. Endast 22 procent av unga flickor når upp till den nödvändiga nivån för rörelse per dag.

Stillasittandets följder är välkända:

  • Hjärt-kärlsjukdomar
  • Diabetes och fetma
  • Cancer såsom tjocktarmscancer
  • Benskörhet med benbrott och höftfrakturer som följd
  • Psykisk ohälsa såsom demens och depression

Förutom lidande orsakar stillasittandet stora hål i vår gemensamma plånbok. Den totala kostnaden för höftfrakturer per år är 1,5 miljarder kronor. För varje lårbenshalsbrott som en hälsosammare livsstil kan förbygga vinner vi tillsammans.

Nu behövs beslutsfattarmod på alla nivåer. Och vi behöver en folkrörelse – i ordets rätta bemärkelse. En rörelse där vi säger: #Jag tar trappan!

Som en av sina första åtgärder borde kulturminister Amanda Lind, tillika ansvarig för idrottsfrågor, inrätta en kriskommission om det livsfarliga stillasittandet. Och statsminister Stefan Lövfen behöver göra folkhälsan till ett prioriterat område.

Allvaret kräver nya idéer och uppoffringar. En lösning som snabbt skulle kunna förbättra folkhälsan vore att vi stänger av rulltrapporna i Sverige, till exempel i lokaltrafiken och i stadsmiljön.  Den offentliga sektorn behöver gå före och visa vägen. Det är motsägelsefullt att kommuner och regioner arbetar för folkhälsan med ena handen och sedan motarbetar den med en andra genom att erbjuda rulltrappor som ”hjälper” oss att gå så lite som möjligt. Den privata sektorn kan följa genom att stänga rulltrappor i varuhus, köpcentra och övriga byggnader. Stängda rulltrappor skulle inte kosta någonting. Tvärtom sparas både pengar och miljö (energibesparing tack vare avstängda rulltrappor).

LÄS MER: Debatt: Jag är inte en sämre mamma för att jag är det på egen hand

Man kan kanske invända att åtgärden inte skulle resultera i någon förbättrad kondition, men i en studie förbättrade försöksgruppen sin kondition/VOmax (maximal syreupptagningsförmåga) med 4-5 procent på en månad genom 20 trappsteg tre gånger per dag, vilket ger cirka 60 sekunder per dag. Varje minut är alltså värdefull i kampen för folkhälsan.

Avstängda rulltrappor vore ett kraftfullt exempel på det som kallas ”nudge” (knuff) inom beteendevetenskap och politisk teori. Istället för att bara informera om vikten av rörelse aktiverar man en ”nudge” för att knuffa fram ett förändrat beteende. Vi människor är anpassningsbara, men framför allt är vi opportunister. Medvetet må vi inse vikten av vardagsmotion, men finns en rulltrappa så tar vi den. Finns den inte så suckar vi och knotar en stund. Sedan använder vi fötterna och vänjer oss snabbt vid det. Så låt oss skapa en ”nudge”, en rejäl folkhälsoknuff, i hela Sverige. Stäng rulltrappor överallt! Men rullstolsburna och de med barnvagnar då? Ja, då finns hissarna kvar som en lösning.

Nu behövs beslutsfattarmod på alla nivåer. Och vi behöver en folkrörelse – i ordets rätta bemärkelse. En rörelse där vi säger: #Jag tar trappan!

Peter Carlsson

Om skribenten:

Namn: Peter Carlsson
Yrke: Personlig tränare
Ålder: 41 år
Bor: Stockholm

Så gör du för att debattera i Metro:

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa