Livet leker, barnen blir större, vi leker, busar – men vi hoppar inte studsmatta, skriver Tami Walters Malmberg.
Livet leker, barnen blir större, vi leker, busar – men vi hoppar inte studsmatta, skriver Tami Walters Malmberg.

Det är inte normalt att ha smärtor vid samlag, att aldrig bli klar på toaletten – och ingen kvinna ska behöva acceptera det. Så skriver Tami Walters Malmberg.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

”Ni tjejer snackar om att föda barn – men ni skulle bara veta hur det känns när en kille är riktigt förkyld”.

Minns ni den reklamfilmen? Jag skrattar fortfarande… tills jag kissar på mig eftersom att jag har fött barn.

Tjejer som fött barn får snart veta att de ska knipa. ”Kniiiiip” sa Susanne Lanefelt på 80-talet. ”Knip” säger barnmorskan och lämnar oss därhän. ”Knip” säger gynekologen och bokar nybesök ett år senare. Vi kniper och kniper, övar och övar, kissar i trosan när vi nyser, kissar ner trosor och byxor när vi kräks, kissar ner allt när vi tränar.

Snart ska vi kunna fungera som förr, ha sex, leka med barnet, gå på fest, parmiddagar, ligga, ligga, ligga. Då får vi ett barn till…

”Nu har du slarvat med dina knip” säger gynekologen, ”men lite kiss i trosan är normalt!” Barnmorskan ger oss ett knipschema, två år senare vid uppföljning. Vi kniper mer, snart ska det bli tajt. Snart ska vi kunna fungera som förr, ha sex, leka med barnet, gå på fest, parmiddagar, ligga, ligga, ligga. Då får vi ett barn till…

Vi skiter i knipen… vi kissar innan sex, vi kissar igen efter sex, vi kissar sju gånger till innan vi åker till förskolan med barnen och hoppas att vi inte har kissat under sexet. Vi lämnar barnen, går till jobbet, hämtar barnen, lagar mat, städar. Vi struntar i att ligga. Det gör ont, vi läcker, vi våndas, maken förstår, tröstar, stöttar, vi går till doktorn, blir runtskickade i vården. ”Kniiip” blir svaren. Kan vi ha vestibulit? Uretrit? Stressad urinblåsa? ”Nej, du har en urinvägsinfektion”, säger doktorn och ger penicillin.

LÄS MER: Debatt: Sluta kräv att miljökämpar ska leva som de lär

Livet leker, barnen blir större, vi leker, busar, vi hoppar inte studsmatta. Barnen tjatar: ”Hoppa mamma! Hoppa!” ”Nej barn, jag kan inte. Vi kan lägga pussel i stället.” Vi lägger pussel. ”Mamma var ska du?” ”Jag ska bara gå på toaletten, se om du kan hitta Nalle Puhs huvud.”

Vi kissar, det svider, det gör ont i magen, vi håller emot, vi håller för, får ut några droppar, och några till. Vi sitter kvar, några till droppar. Penicillinet hjälper inte. Vi går till doktorn, får en ny sort. Om tre veckor får vi samma besvär och en kur till. Vi ligger mer sällan. Vem vill ligga med någon som gråter, som inte kan göra allt som innan, som luktar illa, som kissar på sig, som får ont när det ska vara skönt, som inte kan skilja på smärta och njutning för att alla nerver är ur funktion?

Vi inser att det inte var så här det skulle vara, det fanns hjälp att få, bara att den var svår att hitta.

Åren går och vi blir äldre, vi accepterar trosskydden. Vi köper till och med Tena-skydden om vi slipper lukta urin. Ordet blöjor tar emot. Vi bara hoppas att vi, när blöjorna introduceras för oss, slipper bli röda i underlivet, och att vården i alla fall ser till att byta dem åt oss då och då.

Vi hittar till slut en urolog specialiserad på kvinnor, vi gör tester som gör ont, vi får medicin, kanske en operation, vi inser att det inte var så här det skulle vara, det fanns hjälp att få, bara att den var svår att hitta.

Det är inte normalt att kissa på sig när man nyser, att ha smärtor vid samlag, att aldrig bli klar på toaletten – och ingen kvinna ska behöva acceptera det. Var är reklamfilmen som handlar om det?

Tami Walters Malmberg

Om debattören:

Namn: Tami Walters Malmberg.
Ålder: 44 år.
Ort: Stockholm.
Sysselsättning: Skrivtolk för personer med nedsatt hörsel och transkriberare av ljudfiler.

Så gör du för att debattera i Metro:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset