Carl Gynning skriver om att svenskar är sociala – vid vissa givna tillfällen.
Carl Gynning skriver om att svenskar är sociala – vid vissa givna tillfällen.

Det är märkligt för mig att läsa den senaste tidens debatt om att svenskar är inåtvända och socialt inkompetenta. Om nu svenskar vore sådana, skulle jag ju passa in här alldeles utmärkt. Men det gör jag inte, skriver Carl Gylling.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

De senaste dagarna har personer som inte vuxit upp i Sverige uttryckt i Aftonbladet och på SVT att svenskar är socialt inkompetenta. Någon som har vuxit upp i Sverige skulle ju då kunna svara att nej, det är ni som är nya här som är socialt inkompetenta när ni inte fattar att det bara är försäljare, missionärer och andra skumma typer som tar kontakt med obekanta på offentlig plats.
Men det vore inte heller sant, för det handlar inte om kompetens utan om kultur.
Svensk kultur gör det svårt för vuxna att få nya vänner. Det är ett problem för såväl nya svenskar men också för många som bott här hela sitt liv. Att kalla det social inkompetens och inåtvändhet är däremot fel.

LÄS MER: Debatt: Jag orkar inte hålla käften om kaoset i förskolan längre

De flesta svenskar är tillräckligt socialt kompetenta för att kunna tolka varandra och bete sig rätt i sin egen kultur, men kan misslyckas i en kultur som de aldrig tidigare mött. Precis som människor från alla andra länder! Det som får andra att uppfatta svenskar som avståndstagande är våra strikta regler för vem man förväntas vara social med, när och var och hur. Bryter du mot dessa regler utsätts du för den där blicken som säger att du är konstig. Blicken får du för att du uppfattas som socialt inkompetent – i bästa fall!

Jag är född här, har levt här i 36 år, men har fortfarande inte full koll på när man förväntas ta kontakt med främlingar och när man inte bör det. Att börja prata med en obekant har jag inget emot. Om du säger hej till mig, så svarar jag. Men jag behöver också vara helt ensam minst några timmar om dagen för att må bra, och jag kan ibland ha svårt att förstå vad folk menar, om de skämtar, och vad som är rätt sak att säga i olika situationer. Jag är svensk, men gör inte som svenskar ”ska” göra.

LÄS MER: Debatt: Pensionssystemet är diskriminerande

Jag är nämligen introvert på riktigt och har även asperger – det vill säga att jag har haft svårare än andra att träna upp min sociala kompetens. Därför är det så märkligt för mig att läsa att svenskar är inåtvända och socialt inkompetenta. Om nu svenskar vore sådana, skulle jag ju passa in här alldeles utmärkt. Men det gör jag inte. Att vara en smula asocial är, hör och häpna, något fult i Sverige. Säger du att du är det, får du också den där blicken: ”Du är konstig”.

Jag skulle gärna se att vi blev lite mindre avståndstagande mot främlingar, men hade större respekt för varandras olikheter. Om jag hellre läser och ritar än festar på min lediga tid, det borde inte spela någon roll.

Carl Gylling

Om debattören…

Ålder: 36 år.
Bor: i Skåne.

Så här gör du för att debattera i Metro:

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset