Madeleine Beerman och Kim Nordlund från Unga Reumatiker.
Madeleine Beerman och Kim Nordlund från Unga Reumatiker.

"Hur skulle du reagera om någon ung, till synes frisk person, bad om att få sitta i stället för dig? Skulle du resa dig? Skulle du fråga varför? Skulle du säga nej", skriver Unga Reumatiker.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Kära medresenärer i kollektivtrafiken,
Vi behöver prata om något som inte syns. Reumatiska sjukdomar bland barn, ungdomar och unga vuxna. I perioder, vissa dagar, behöver vi sitta ner i kollektivtrafiken. Även om det inte alltid syns på oss. Du som åker med kollektivtrafiken vet säkert att det finns prioriterade sittplatser för äldre, gravida och personer med gipsade ben. Du med normativ funktionsförmåga får sitta på de platserna tills någon som behöver dem mer kliver på. Hur skulle du reagera om någon ung, till synes frisk person, bad om att få sitta i stället för dig? Skulle du resa dig? Skulle du fråga varför? Skulle du säga nej?
Ofta möts unga reumatiker av fördomar. Reumatism bland unga, är det verkligen på riktigt? Är det inte bara gamla människor som har det? Du som är så glad och gör så mycket? Du kan väl inte ha ont? Jo, det kan vi. I genomsnitt drabbas en ung person dagligen av en reumatisk sjukdom i Sverige. Hittills har forskningen inte kunnat svara på varför. Vi är inte vår sjukdom men sjukdomen är en del av oss. Den syns inte utanpå men vi vet att den finns där. Den är med oss i allt vi gör, dygnets alla timmar, årets alla dagar.Det kan vara svårt att förstå det du inte ser. Men vi lever med de svullna lederna, med värken och tröttheten och med biverkningarna av våra mediciner. Det ska inte ifrågasättas.

LÄS MER: Folk måste börja visa hänsyn i kollektivtrafiken
Tänk dig att du skulle ha en ryggsäck, en mössa och ett par skor av bly samt flytande bly i lederna. Och sedan att du med allt detta ska stå på morgonbussen som kraftigt bromsar in, svänger och gasar. Kanske är du också lite illamående från gårdagens cellgifter. Hur mycket energi skulle du ha till resten av dagen efter 15 minuters bussfärd?
Att ha en reumatisk sjukdom kan göra väldigt ont. Smärta är väldigt energikrävande. Vi vet att vår sjukdom inte måste vara något som bromsar oss. Vi vet att det går att anpassa sig och ändå leva sitt liv fullt ut. Att det går att följa sina drömmar. Men ibland krävs det lite extra förståelse. Flera av våra medlemmar vågar inte fråga om sittplatser eftersom de är rädda att inte bli trodda. Andra har, när de faktiskt har vågat fråga, anklagats för att ljuga eller hitta på.

LÄS MER: Experten: Det här bör du inte göra när du åker kollektivt
I dag är det internationella reumatikerdagen och vi tycker att det är dags att uppmärksamma att unga är en del av de en miljon svenskar som lever med en reumatisk sjukdom. Vi vill att kollektivtrafikbolagen ska erkänna och inkludera osynliga funktionsnedsättningar till de prioriterade sittplatserna. Vi vill att du som medresenär ska förstå och respektera att det inte krävs yttre attribut för att vara i behov av att sitta i kollektivtrafiken.
Så kära medresenärer i kollektivtrafiken, nu vänder vi oss till er. I perioder, vissa dagar, behöver vi sitta ner i kollektivtrafiken. Så vi ber er, ifrågasätt oss inte när vi frågar, res på er utan att sucka eller höja på ögonbrynen. Vi ska inte behöva kämpa mot både smärta och andra människors oförståelse.

Unga Reumatiker
Madeleine Beermann, ordförande

Kim Nordlund, generalsekreterare

Om debattören

Unga Reumatiker är en ideell organisation som arbetar för barn, ungdomar och unga vuxna med reumatisk sjukdom. Det gör vi genom att skapa mötesplatser, sprida information och kunskap, driva opinion och lyfta våra perspektiv i vården, och verka för ökade forskningsinsatser. Vår vision är att alla unga reumatiker ska känna livsglädje och kunna uppfylla sina drömmar.

www.ungareumatiker.org

LÄS MER: Insändare: Tre tips till dig som nyser rätt ut på bussen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset