Missbruket kryper ned i åldrarna och tullbeslagen ökar.
Missbruket kryper ned i åldrarna och tullbeslagen ökar.

Det finns människor som aldrig kommer sluta med tyngre missbruk och det är drogerna som dödar dem – inte politiken, skriver frilansjournalisten Christer Renlid.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det är för mig obegripligt hur någon kan argumentera för en legalisering av narkotika. Så många offer som narkotikan skördar per år och ändå vill vissa släppa skiten fri. Tullverket redovisar ökade narkotikabeslag för 2017 särskilt för cannabis, amfetamin och narkotikaklassade läkemedel.

Det är lätt att känna en smula uppgivenhet när missbrukarna blir allt yngre. Missbruket kryper ner i åldrarna och rökheroinet blir allt vanligare. Antalet narkotikabeslag ökade cirka fem procent i fjol till 6 679 beslag, jämfört med året före, och dopingbeslagen ökade till 592 beslag.

LÄS MER: Debatt: Legalisera droger för missbrukarnas skull

Det väller in narkotika i landet och beslagen är gissningsvis bara en bråkdel av vad som kommer innanför gränsen. Navet och drivkraften för mycket av gängkriminalitet och annan grov brottslighet är drogerna. Om samhället ger upp kampen att bekämpa narkotikan så släcker vi samtidigt hoppet att bekämpa våldet, dödandet och den grova brottsligheten. Det finns de som hävdar att den restriktiva narkotikapolitiken är orsaken till ökad användningen och narkotikadödlighet. Men det är inte politiken som dödar, utan drogerna. En liberalare hållning till narkotikan löser inga problem. Legaliseringsförespråkarnas främsta argument är att vinstintresset för den organiserade brottsligheten försvinner om drogerna blir lagliga.

För något år sedan var jag i Italien och lyssnade på några av Europas ledande maffiaexperter. Det var forskare, åklagare, poliser och representanter från FN, som under ett par dagar föreläste och delade med sig av sina kunskaper om våld och narkotika. Temat för konferensen handlade i stor utsträckning om narkotikahandeln. En av föreläsarna var Nicola Gratteri som tidigare tjänstgjort som åklagare och varit ordförande för antimaffiakommissionen i Italien. Han var starkt kritiskt till att legalisera droger. Han menade att maffian aldrig kommer förlora kontrollen över narkotikan av den anledningen.

LÄS MER: Debatt: Satsa på förorterna – för hela Sveriges skull

Jag anser det borde finnas fler specialiserade narkotikapoliser. Min uppfattning är många specialister försvann med den nya polisorganisationen. Kanske har vår nya rikspolischef Anders Thornberg bättre fingertoppkänsla än Dan Eliasson på den punkten. Det behövs mer resurser till tullen och en bättre missbruksvård. Vad sänder samhället för signaler om vi hissar vit flagg och ger upp kampen mot narkotikan? Drogerna dödar oavsett de är lagliga eller inte. Vi måste acceptera att det finns människor som aldrig kommer sluta med tyngre missbruk. Deras liv är lika mycket värda som någon annans. Kan en enda människas liv räddas är det samhällets skyldighet att finna en lösning.

Christer Renlid, frilansjournalist

Om debattören:

Namn: Christer Renlid
Ålder: 50 år
Ort: Stockholm
Gör: Frilansjournalist

 

Så här gör du för att debattera i Metro:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset