Vivianne Treschow skriver om de som går in i bebisbubblan – och aldrig kommer ut.
Vivianne Treschow skriver om de som går in i bebisbubblan – och aldrig kommer ut.

Det som ofta händer när vi vuxna skaffar barn är att vi låter föräldrarollen bli den enda rollen i våra liv, skriver Vivianne Treschow.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Att skaffa barn är det största och roligaste äventyret som livet har att erbjuda. Familjen och kärleken är meningen med livet för mig. Det betyder inte att jag inte har andra intressen, drömmar, mål och passioner. Men jag behöver inte välja, jag kan få allt om jag anstränger mig.
Av någon anledning tror så många jag möter att man är en dålig förälder om man inte lägger all sin lediga tid på barnen. Att en bra mamma och pappa inte har råd att fokusera på sig själva eller sin relation. Ni vet den klassiska: ”Varför skaffar man barn om man inte vill vara med dem?!”
Jag är rent av allergisk mot det argumentet. Jag blir så trött på att höra det och tycker rent av att det låter korkat. Det är väl självklart att man vill vara med sina barn, men det ena utesluter inte det andra. Det som ofta händer när vi vuxna skaffar barn är att vi låter föräldrarollen bli den enda rollen i våra liv. Våra behov förpassas till en hylla långt inne i en mental garderob och blir sen dammiga med tiden.
Plötsligt har vi inte tid för våra intressen, vi delar inte längre sovrum med vår partner, vi slutar ta på varandra, vara fysiskt intima och går inte längre på dejt med varandra. Vi tar ingen tid att träffa våra vänner, att träna och mjukisbyxorna blir vårt officiella plagg. Övriga kläder hänger och väntar på bättre dagar i garderoben. Vi glömmer bort oss själva, våra relationer och livet kretsar plötsligt enbart kring våra barn och jobbet.
Detta gör oss inte till bättre föräldrar, tvärtom skulle jag säga. De vi var och är försvinner inte för att det kommer in barn i våra liv. Vi är inte enbart föräldrar, vi har och kommer alltid ha våra egna behov som vi behöver uppfylla för att må bra. Saker och ting förändras med tiden, vi förändras men vi förlorar inte dimensioner av vår identitet. Jag är en kvinna, en mamma och en fru. Jag behöver alla dessa bitar för att känna mig hel och det innebär att jag måste uppmärksamma och vårda alla tre.
Mammadelen kommer först och tar mest plats, inget snack. Det kommer naturligt och är min högsta prioritet men det innebär inte att jag inte vill och inte kan göra plats för de andra delarna i mitt liv. Jag vill till och med påstå att det är oerhört viktigt att jag gör det för annars kommer det i slutändan påverka barnen. Om jag inte mår bra kan jag inte göra ett optimalt jobb som mamma och njuta av det fullt ut och jag kan inte må helt bra om jag aldrig fokuserar på mina egna behov.
Om min parrelation inte får någon uppmärksamhet och tid då ökar risken att den far illa med tiden och det påverkar också barnen. Vill man att barnen ska ha bra förutsättningar att växa upp i en trygg familj ska man inte glömma att föräldrarna är spindlarna i nätet utan vilka nätet ger vika. Se till att ta den där joggingrundan du saknar, ta en bio med din partner ibland eller en middag ute, träffar dina vänner över ett glas vin någon gång då och då. Återkoppla till de bitar du har inom sig som inte är länkade till föräldrarollen – de som fanns där innan och fortfarande gör det.
Det kommer göra att du njuter ännu mer av dina barn, din familj, dig själv och ditt liv. Ingen far illa av det, tvärtom. Vi blir bättre, gladare föräldrar och partners vilket i sin tur gynnar våra barn.
Vivianne Treschow

Om debattören

Ålder: 38 år.

Bor: Stockholm.
Gör: Bloggar på Familjeliv, skriver format för tv och webb-tv.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset