När jag för femtioelfte gången ombetts rita en till kanin bland alla andra skitfula kaniner jag ritat så är jag nästan redo att sätta kritan i ögat istället för att rita fler, skriver Vanja Vinter.
När jag för femtioelfte gången ombetts rita en till kanin bland alla andra skitfula kaniner jag ritat så är jag nästan redo att sätta kritan i ögat istället för att rita fler, skriver Vanja Vinter.

Jag ångrar inte att jag skaffade barn och jag älskar mina barn. Men rent utsagt tycker jag att det är skittråkigt att sitta där och bygga tågbana timme ut och timme in, eller att bygga torn med klossar för att sen välta dem, om och om i all evighet, skriver författaren och språkkonsulten Vanja Vinter.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag tycker om att vara mamma. Oftast. Jag har två biologiska barn och ett bonusbarn. Tillsammans blir det ungefär 800 barn känns det som. Eller så är det bara för att deras favoritsysselsättning just nu är att skrika medan de springer runt köksbordet. Jag ångrar inte att jag skaffade barn, och jag älskar mina barn. Men jag tycker också om att inte ha två kloner av hackspetten på julafton som försöker riva huset med ren ljudnivå hela tiden. Jag tycker faktiskt om när det är lite himla tyst ibland. Eller när alla åtminstone inte skriker. Det är som att de fastnat i caps lock.

Debatt: Vad är det för fel på er hundägare som inte kopplar era hundar?

När jag var liten så tyckte jag inte det var jättekul att leka. Jag är ännu mindre intresserad av att leka som vuxen. Rent utsagt tycker jag att det är skittråkigt att sitta där och bygga tågbana timme ut och timme in, eller att bygga torn med klossar för att sen välta dem, om och om i all evighet. Och när jag för femtioelfte gången ombetts rita en till kanin bland alla andra skitfula kaniner jag ritat (jag är ingen illustratör, kan vi väl säga) i varenda färg och några till på samma papper så är jag nästan redo att sätta kritan i ögat istället för att rita fler. Var det inte du som ville rita, barnet? Hur är det här att du ritar?

En annan grej som jag tycker om är att få gå på toaletten i enskildhet. Mina barn är inte benägna att hålla med. Min tvååring är besatt av att låsa badrumsdörren under sitt besök men gud nåde mig om jag försöker ens stänga dörren när jag ska in. Sen ska hen och mellanbarnet hålla konferens, gärna på mig, när jag försöker uträtta mina behov. Nu kommer ungefär en miljard människor på internet tycka ”jaaa men det borde du tänkt på innan du skaffade barn!” Som att någon vet hur någonting med barn faktiskt är innan de skaffar barn. Och som att viljan att bajsa ifred försvinner för att en blir förälder? Är det något de missade att lära ut på mitt MVC? Är det någon som kan bekräfta det i så fall, för då ska jag genast reklamera mitt föräldraskap eftersom jag uppenbarligen gör fel som inte tycker att det är supermysigt att ha sällskap varenda jävla gång jag ska på toa.

Kassörska: Hur ska vi hantera flörtiga och skrikande kunder?

Måste en älska allt med att vara förälder? Måste allt vara värt det hela tiden? Måste en rita kaniner tills en känner sin inre Glenn Close bubbla upp? Måste en leka? Måste en le ömt när ens försök att byta tampong ifred avbryts av att en blir tjongad med en ballong i ansiktet medan nån glatt hojtar att den är en motorcykel? Tack älskling, nej lämna dörren vidöppen du, absolut.
Nej. Det måste en inte. En får tycka att det är jobbigt, otacksamt och tröttsamt. En får klaga på att det seriöst ringer i örat av allt jävla skrikande. En behöver inte leka eller vara någon slags kaninfabrik hela tiden. Och det betyder inte att en inte vill ha eller inte älskar sina barn. För jag gör all de sakerna, så jag lovar att det går utmärkt. För att vara förälder är fantastiskt. Ibland. Rätt ofta. Men det är okej att vilja få vara ifred en stund. Någonstans där det är skrik- och kaninfritt och en kan bajsa i enrum.

Vanja Vinter

Om debattören

  • Författare
  • Språkkonsult
  • Har skrivit boken Det heliga jävla moderskapet (2017, Sjösala förlag)

LÄS MER: Vill du också nå ut till en miljonpublik? Läs här om hur du debatterar i Metro.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset