Du är inte svag för att du söker hjälp om du har kämpar med något, vare sig det är känslomässigt, mentalt, eller fysiskt, skriver Max Grundström.
Du är inte svag för att du söker hjälp om du har kämpar med något, vare sig det är känslomässigt, mentalt, eller fysiskt, skriver Max Grundström.

Varför är saker som mer eller mindre förväntas av kvinnor, fullkomligt förbryllande när det istället gäller en man? Jag vill påminna mina medmän om ett par saker, skriver Max Grundström.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Många målar nog upp en bild av mig i sina huvuden när de först ser mig; med klassiskt manliga drag som skägg och mustasch är det lätt att man hamnar i ett visst fack och klumpas ihop med mansarketypen. När jag sedan bryter illusionen och nämner att jag rakar benen och armarna möts jag ofta av rynkade ögonbryn som frågar ”eh… varför då?”. När jag berättar att jag gråtit efter att mitt förhållande tog slut får jag höra att det är starkt av mig att erkänna att jag har gråtit.

LÄS MER: Debatt: Hellre vara singel än träffa fler rövhattar på Tinder

Varför är dessa saker som mer eller mindre förväntas av kvinnor, fullkomligt förbryllande när det istället gäller en man? När jag sedan stöter på klassiska machomän som knappt kan röra vid en annan man såvida det inte är ett riktigt grovt handslag så blir jag inte heller förvånad när dessa män behandlar kvinnor och de som inte hamnar inom ramarna för vad ”män ska vara” som smuts under skorna. Det har fått mig att reflektera över maskulinitet och vilka problem det orsakar i världen, och vilka gränser det sätter. Jag tänkte därför ta tillfället i akt och påminna mina medmän om ett par saker:

• Du är inte svag för att du är känslosam. Du är inte svag för att du gråter. Du är inte svag för att du söker hjälp om du har kämpar med något, vare sig det är känslomässigt, mentalt, eller fysiskt.

• Det är din skyldighet att stå upp mot sexism och andra vedervärdiga beteenden från män i din omgivning. Dessa män lyssnar sällan till kvinnor, så se till att påminna dem om att vad de gör är långt ifrån acceptabelt. Med lite tur så lyssnar de på dig.

Självmordsfrekvensen är dubbelt så hög hos unga män än hos unga kvinnor. Som nämnt ovan: försök söka hjälp om du behöver det. Det gör dig inte svag.

• Om du vill göra någonting som klassas som ”feminint” – gör det bara. Låt inte samhället eller någon annan säga att du ”inte är en man” om du gör det, eller att det ”bara är för kvinnor”. Om du vill måla naglarna, gör det. Om du vill bära klänning, gör det. Om du hellre luktar som blommor än Förhistorisk Glaciär™, gör det. Om du vill titta på Sex and the City – fan, gör det bara! Du behöver verkligen inte förklara dig själv.

LÄS MER: Debatt: Tvinga inte barnen att kramas så undviker vi #metoo i framtiden

• Som straight man, var inte rädd för att ge andra män komplimanger, även gällande deras utseende. Det förminskar inte din maskulinitet och det gör alla parter glada – för vem tycker inte om en komplimang?

Skadlig maskulinitet och kvinnoförakt är två stora och allvarliga problem som behöver adresseras och sedermera krossas. Vi måste se till att utsatta grupper känner sig säkrare genom att faktiskt göra någonting när vi ser män kränka andra, och vi behöver radera stigmat som följer när män gör saker som generellt ses som feminint. Att vara feminin är inte någonting dåligt, och det ska aldrig vara konstigt att bryta normerna för vad som anses vara manligt och kvinnligt. Det ska heller inte vara värt beröm att som man visa sig sårbar – det är helt enkelt att vara människa. Nu när jag insett allt detta känner jag mig friare i mig själv än någonsin tidigare. Det är inte fel att vara maskulin heller – bara om det blir en press. Om alla dessa punkter fanns i åtanke hela tiden så är jag helt säker på att vårt samhälle hade sett mycket bättre ut.

Max Grundström

Fakta om skribenten

  • Ålder: 27
  • Ort: Värmdö
  • Sysselsättning: masterstudent i etologi

LÄS MER: Så här debatterar du i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset