"Jag hör vad du säger, du varit hos allmänläkaren åtta gånger, hos kiropraktorn och endokrinologen. Du har tagit prover, gjort ultraljud, lungröntgen, gynundersökning, gastroskopi och koloskopi. Vad tjänar allt detta till? Du är ju en mamma nu. Var glad", skriver dagens debattör.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Hur stort är ett hål? Svårt att svara på utan att mäta, kanske…

Men trots mätverktyg, några fingrar, eller en hand, så spelar det troligtvis ingen roll när det gäller kvinnokroppen, i Sverige 2018. Du kan stoppa ner en hel knytnäve i magen på en kvinna med en magmuskeldelning utan att det behöver spela någon roll… för sjukvården, Landstinget. Vadå ett hål i magen? Suck! Ta på dig en korsett så löser det sig. Sticker det ut några inälvor? Pilla in dem i hålet, dra upp mammatrosan och tryck till med korsetten. Klart!

Har du svårt att böja dig på grund av en utbuktad mage, smärtar det i bäckenet? I ryggen? Ta en alvedon. Är det besvärligt att äta? Är kroppen svullen? Trycker det på lungorna? Har du svårt att sova? Vaknar du andfådd och skräckslagen varje natt? Det är normalt. Du är ju ändå kvinna. Du är inte den första som har haft en diastas. Vet du inte vad en diastas är? Äsch, du är inte ensam. Det är lugna puckar, alla har en större eller mindre diastas, en magmuskeldelning efter en förlossning. Du har ju burit barn i nio månader, gnäll inte!

Konstant tryck på urinblåsan? Jaha? Kvinnor har urinvägsinfektion var och varannan vecka, drick lite tranbärsjuice. Ok, du kissar på dig dagligen? Använd inkontinensskydd. De är numera små och anpassade efter varje kvinnas kroppsform. Inget att tjafsa om!

LÄS MER: Debatt: Det finns inga ursäkter att lämna hunden i bilen

Har du svårt att gå? Köp ett gymkort. Ja jo jag ser att hållningen är lite krumbuktig… som sagt, GYMKORT! Eller appar. Appar är bra. Det finns appar för kvinnor, du vet, Kör på det!
Jag hör vad du säger, du varit hos allmänläkaren åtta gånger, hos kiropraktorn och endokrinologen. Du har tagit prover, gjort ultraljud, lungröntgen, gynundersökning, gastroskopi och koloskopi. Vad tjänar allt detta till? Du är ju en mamma nu. Var glad!

Men operation? Hur tänker du nu? Du är ju kvinna, du behöver ingen operation för ett litet hål. Ja, om du tjatar så kan vi mäta ditt hål. Nu ska vi se, ja jo för att bli beviljad en landstingsoperation behöver du ha ett större hål, inte vet jag hur stort det behöver vara. Visst jag kan få ner min knoge i hålet, men tyvärr, ska du ha en skönhetsoperation får du pytsa ut med 90 000 kronor för det. Har du kollat med ditt försäkringsbolag? Jaha, ja men nu är du lite löjlig rent av. Både du och din man är ju helförsäkrade, det är bara det att du har fött barn. Då är du ju undantagen från vissa saker, men du har ju en fullständig försäkring. Du betalar ju för en sån, eller hur?

LÄS MER: Debatt: Kolla inte snett på oss med självskadeärr i sommar

Hur menar du med att om det hade varit en man så hade han fått en operation direkt? Män kan ju inte föda barn. Skärp dig och gör några knipövningar och plankor i stället. Visst kan jag skriva en remiss till dig, men vart ska jag skicka den den här gången? Det här är ju färdigutrett. Du kan inte få en skönhetsoperation beviljad av Landstinget. Ha det gott nu och njut av dina barn!

En trist verklighet för alltför många kvinnor i dagens Sverige som lider av en magmuskeldelning. En förlossningsskada som inte alltid kan lösas med hjälp av träning. Jämlik sjukvård?
Tami Walters Malmberg

Om debattören

Namn: Tami Walters Malmberg.
Ålder: 44 år.
Ort: Stockholm.
Sysselsättning: Skrivtolk för personer med nedsatt hörsel och transkriberare av ljudfiler.

Så gör du för att debattera i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset