"Likväl satte jag på sonen blöjan igen, den dagen. Men jag kommer inte att göra det nästa gång", skriver Laila Högfeldt.
"Likväl satte jag på sonen blöjan igen, den dagen. Men jag kommer inte att göra det nästa gång", skriver Laila Högfeldt.

Jag vägrar att låta min son växa upp i ett samhälle som inte kan hantera att en 1,5-åring leker naken på stranden utan att han ska ses som ett sexobjekt, skriver Laila Högfeldt.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Sommar. Semester. Sol. Glass. Och bad. Min yngste son på 1,5 år badade utan kläder vid stranden efter att jag glömt hans badbyxor hemma. Naken, glad och lycklig satte han tårna i vattnet och tultade omkring, fram och tillbaka mellan mig och vattenbrynet. Glädjen för hela familjen var total.

Många vuxna log med mig och gav min söte son komplimanger. Men allt för många på stranden lyfte fördömande och paranoidt ett varningens finger och tyckte att det var olämpligt för babyn att gå naken eftersom det kan finnas pedofiler på stranden.

Att låta min lille son känna sig så naturlig och bekväm som möjligt, tills han nått den ålder då att han inte vill vara naken på stranden längre – och tro mig det kommer inte att dröja många år– är för mig en självklarhet.

LÄS MER: Därför ammar jag mitt snart fyraåriga barn

Vårt samhälle får inte ha nått gränsen där barn inte får vara barn längre, utan ses som sexuella objekt – inte bara av de uppskattningsvis fem procent av befolkningen som enligt flera studier skulle kunna diagnostiseras med den psykiatriska diagnosen pedofili – utan också av vanliga människor på stranden.

Ett par badbyxor eller en baddräkt kommer inte att hindra sjuka människor som är pedofiler från att attraheras sexuellt, lika lite som en man som blir sexuellt attraherad av en kvinna i bikini eller någon annan typ av klädsel. Men jag som förälder kan skydda mitt barn från pedofiler genom att hålla honom och omgivningen under ständig uppsikt. Min son är lyckligt ovetandes om medmänniskors oroväckande associationer och ska förhoppningsvis så förbli tills han blir stor nog att förstå.

LÄS MER: Cissi Wallin: ”Min tvååring stämplas som ”avvikande” när han drar sig undan stressen

Likväl satte jag på sonen blöjan igen, den dagen. Men jag kommer inte att göra det nästa gång. För jag vägrar att låta min son växa upp i ett samhälle som inte kan hantera att en 1,5-åring leker naken på stranden utan att han ska ses som ett sexobjekt. I ett land där sunda principer i ett öppet och fritt samhälle kvävs av rädsla för att drabbas av en nästintill obefintlig risk att utsättas för psykiskt sjuka människors gärningar är vi alla förlorare. I stället måste vi stå upp för våra värderingar och föra dem vidare till våra söner och döttrar. Endast så kan vi motverka pedofili och sexualisering av oskyldiga barn på stranden.

Laila Högfeldt

En version av denna text har tidigare publicerats på Lailas blogg på lailas.me

Om debattören

  • Ålder: 28
  • Ort: Borås
  • Sysselsättning: Influencer & Revisor

 

LÄS MER: Jag har en tvååring – min helg är motsatsen till harmonisk

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset