I den generation mina barn tillhör har stillasittandet brett ut sig som en epidemi, skriver träningsexperten Terese Alvén.
I den generation mina barn tillhör har stillasittandet brett ut sig som en epidemi, skriver träningsexperten Terese Alvén.

Vi måste börja med det grundläggande. Det som bara borde fungera utan att vi som jobbar med träning och hälsa ska behöva informera om och om igen hur viktigt det är med fysisk aktivitet, skriver Terese Alvén.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

När jag var liten promenerade jag, eller cyklade, till skolan. Någon gång ibland, om det ösregnade eller var värsta vargavintern, fick jag skjuts av mina föräldrar. Men som regel var det jag själv som tog mig till och från skolan. Och tur var det. Jag var inget sportigt barn. Jag avskydde att träna. Men jag fick min vardagsmotion, för mig var det naturligt att promenera, att gå i trappor eller leka kull med en kompis. Det var först under tonåren som mitt träningsintresse föddes, men inte ens det borde behöva finnas för att vi ska få den rörelse kroppen behöver. Det borde komma naturligt, bara genom att leva våra liv. Tyvärr stämmer inte detta längre. I den generation mina barn tillhör har stillasittandet brett ut sig som en epidemi.

Hälsa och aktivitet behöver inte betyda att vi drar på oss träningskläder, går till ett gym eller sportlokal för att svettas en timme. Rörelse är något för alla. Sedan kan tuffare träning göra oss starkare, uthålligare, rörligare och bättre på den sport vi utför.

LÄS MER: Debatt: Småbarn behöver sina föräldrar mer än paddan

Tyvärr har den tekniska utvecklingen och många föräldrars goda välvilja sopat undan benen på oss. ”Jag vill bara vara snäll och skjutsa mina barn” hör jag ofta. Men det är inte snällt! Vi gör barnen en björntjänst. Givetvis förespråkar jag inte att små barn ska släppas vind för våg bland trafik eller ensamma under mörka kvällar, men se till de möjligheter som finns.

WHO rekommenderar minst 60 minuter rörelse per dag som absolut minimum. Ändå sitter svenska fyraåringar stilla nästan hälften av sin vakna tid. Och det fortsätter upp i åldrarna: sju av åtta 13-åringar rör sig för lite, och stillasittandet ökar på helgen. Minst aktiva är de äldsta flickorna på gymnasiet. Där är det så få som 14 procent som rör sig tillräckligt.

Om vägen till skolan är hårt trafikerad, eller väldigt lång, då kanske det inte går att gå. Transportträna då till andra aktiviteter. Promenera till biografen, ta cykeln in till stan för att köpa den där jackan och så vidare. Och skjutsar du barnen till träningen, för de ska ju ändå träna, då gör det inget att du skjutsar? Fel! Såklart beror det på träningsform, hur mycket barnen rör sig, men en timme träningstid är inte alltid en timme träning, det skiljer sig mycket åt beroende på sport och tränare. Studier visar att en fotbollsmatch där barn spelar bara motsvarar cirka 25 procent av rörelsebehovet för en dag.

LÄS MER: Debatt: Dina råd om mitt barn är lika hjälpsamma som en böld i arslet

Så föräldrar, sluta skjutsa era barn! Visst tar det något längre tid att transportera sig till fots eller cykel, men du vinner så mycket mer. Du och ditt barn får frisk luft, en chans att prata med varandra, motion och ett ökat välbefinnande i stunden samt hälsoeffekter över lång tid. Dessutom sätter du goda vanor som barnet lättare tar med sig upp i livet. Det blir naturligt att använda kroppen. Låt organiserad idrott vara det som sedan sätter extra guldkant på tillvaron.

Det är dags att vi börjar ta tillbaka rätten att använda våra kroppar och att få uppleva rörelseglädje varje dag.

Terese Alvén, hälsoinspiratör 

Om debattören

Ålder: 35
Bor: Stockholm
Gör: Hälsoinspiratör

LÄS MER: Så här debatterar du i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset