"Jag tycker att barnen måste få ha många helt lediga dagar i veckan där de bara kan fokusera på lek", skriver Vivianne Treschow.
"Jag tycker att barnen måste få ha många helt lediga dagar i veckan där de bara kan fokusera på lek", skriver Vivianne Treschow.

Många föräldrar känner sig stressade eftersom de vill att barnen ska börja prestera tidigt, utvecklas snabbt och uppleva mycket. Tanken är god, men matchar inte alltid resultatet, skriver Vivianne Treschow.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Varför ska man ha så bråttom med att barnen ska växa upp? Varför denna stress kring vad de ska göra, uppleva och prestera? Jag har aldrig riktigt förstått varför ett barn ska ha aktiviteter varje dag efter förskolan eller varför vissa föräldrar släpar med barnen på opera eller andra kulturella tillställningar som de är alldeles för små för att ta in och uppskatta. Och varför måste allt de gör på förskolan gå i lärandets tecken? Det är så klart bra att förskolan förbereder barn inför skolan genom att lära dem saker, men leken behöver också vara en stor det av lärandet. Jag tror att för mycket aktiviteter kan leda till stress hos barnen och att barn lär sig som mest genom lek. Därför måste det finnas mycket tid för det.

LÄS MER: Debatt: Dina råd om mitt barn är lika hjälpsamma som en böld i arslet

Förstå mig rätt, jag tycker absolut att det är bra att barn har aktiviteter efter förskolan. Barnen har roligt och det ger mycket, men jag tycker att de måste få ha många helt lediga dagar i veckan där de bara kan fokusera på lek.

Och kultur i all ära, men den ska vara barnanpassad. Det finns många bra teatrar, musikstunder och utställningar som riktar sig till barn. Varför ska de sitta med på en opera för vuxna om de inte förstår något, avskyr varje sekund och får träsmak av stolen – när de i stället hade kunnat gå på något som är anpassat för barn och njuta?

LÄS MER: Debatt: Småbarn behöver sina föräldrar mer än paddan

Det är vi föräldrar som vill detta, inte barnen. Det är vi föräldrar som har fått för oss att det är bra, inte våra barn. Det är viktigt för oss, inte för dem. Många föräldrar känner sig stressade eftersom de vill att barnen ska börja prestera tidigt, utvecklas snabbt och uppleva mycket. Tanken är god, att ge dem så bra förutsättningar som möjligt inför framtiden. Men tanken matchar inte alltid resultatet.

Om man utsätter barn för saker som de inte är mentalt mogna för än, tror jag att man riskerar att de utvecklar ett motstånd och olust inför de sakerna. Allt har sin tid. De kommer tids nog själva vilja göra mer och mer och uppskatta det på ett helt annat sätt än när vi föräldrar tvingar dem i ett för tidigt skede. Plötsligt har de mognaden och åldern vilket kommer göra det hela roligare också.

När barnen väl blir vuxna varar det resten av deras liv. Stress, för mycket att göra och ett för stort ansvar kommer in i bilden och ersätter leken och allt det andra som hör till att vara barn. De kan aldrig gå tillbaka, den delen av deras liv är förbi. Jag tycker vi ska uppmuntra våra barn att ta vara på barndomen. Ofta vill de själva växa upp snabbare än vad de bör. De vill göra som sina äldre syskon, vänner, bekanta och idoler. Om något behöver barnen att vi drar i handbromsen och inte trycker på gasen.

Så låt barn få vara barn och ha inte så bråttom.

Vivianne Treschow

Om debattören

Ålder: 38 år.
Bor: Stockholm.
Gör: Bloggar på Familjeliv, skriver format för tv och webb-tv.

LÄS MER: Så här debatterar du i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset