När man väljer att skapa en serie som heter ”Fuskbyggarna” bidrar man till att förknippa en hel yrkeskår bestående av hundratusentals hårt arbetande människor till brottslingar, skriver Peter Austler, marknadschef på Beijer byggmaterial.
När man väljer att skapa en serie som heter ”Fuskbyggarna” bidrar man till att förknippa en hel yrkeskår bestående av hundratusentals hårt arbetande människor till brottslingar, skriver Peter Austler, marknadschef på Beijer byggmaterial.

Vi har tröttnat på att det tycks vara fritt fram att ge sig på hantverkare. Bara för att det finns oseriösa utövare kan man inte stigmatisera en hel bransch. Nu sprids det i en ny säsong på bästa sändningstid i tv-programmet ”Fuskbyggarna”. Det är en obehaglig utveckling att se ett populärt tv-program underblåsa fördomar på det här sättet, skriver Peter Austler, marknadschef på Beijer byggmaterial.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Fuskbyggarna är i gång med en ny säsong. En tv-serie där man profiterar på drabbade människors olycka samtidigt som man driver en modern häxjakt på en hel yrkeskår. Vi försvarar definitivt inte rötägg, och har all förståelse för de som drabbats av oseriösa byggfirmor. Dessa fuskbyggare är bedragare och förtjänar inslag i granskande samhällsprogram som Kalla Fakta. Men när man väljer att skapa en serie som heter ”Fuskbyggarna” bidrar man i stället till att förknippa en hel yrkeskår bestående av hundratusentals hårt arbetande människor till brottslingar, trots att de utgör en liten minoritet. Vi tycker det är att passera en gräns.

LÄS MER: Hantverkare polisanmäler TV4

Det flesta hantverkare i Sverige arbetar på små firmor och jobbar dygnet runt för att förverkliga sina kunders drömmar om nya köksöar, lärkträaltaner eller spaavdelningar. Samtidigt sköter de ofta firmans ekonomi och administration. Dessa hjältar stöttar vi på alla sätt vi kan, varje dag. Vi ser deras vardag och är en del av den. Därför blir vi upprörda när de får oförtjänt mycket ovett från mediehus som i andra sammanhang aldrig skulle komma på tanken att slänga ur sig föraktfulla eller fördomsfulla kommentarer om grupper av människor. 

LÄS MER: Här är företagen som är svartlistade

Vad vi vet så finns det inga program om usla lärare, kassa ingenjörer eller värdelösa revisorer även om vi alla vet att det finns oseriösa utövare även i dessa branscher. Att man via ”Fuskbyggarna” tar på sig uppgiften att elda på fördomar i stället för att motarbeta dem är graverande. 

Sverige behöver fler duktiga hantverkare och vi behöver ta hand om dem vi redan har. Därför backar vi byggarna.

Peter Austler, marknadschef på Beijer byggmaterial

Om debattören…

Ålder: 47 år.
Gör: Marknadschef på Beijer Byggmaterial sedan september 2016.
Tidigare: Har tidigare jobbat flera år i liknande positioner, senast inom mäklarbranschen.
Om: En glad hemmasnickrare som byggt om sitt hus under åtta år.

LÄS MER: Lista: Här är oljuden från grannarna som stör mest

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset