Vi vet att ökad jämställdhet och jämlikhet leder till minskad fattigpension och vill se ett pensionssystem som tar hänsyn till det, skriver bland annat Mahi Akter från Pensionsrättvisa.
Vi vet att ökad jämställdhet och jämlikhet leder till minskad fattigpension och vill se ett pensionssystem som tar hänsyn till det, skriver bland annat Mahi Akter från Pensionsrättvisa.

Vi vill se ett pensionssystem där vi kan förälska oss i vem vi vill utan att det straffar oss ekonomiskt när vi går i pension, skriver Mahi Akter, Loretta Platts, Veronika Sandmon och Giovanna Iacobucci från Pensionsrättvisa.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I pensionsdebatten pratas det ofta i termer av “val”. Att de val vi gör när vi är 20 eller 30 år gamla är avgörande för vår pension. Förespråkare av det nuvarande systemet hävdar ofta att vi alla kan göra rätt livsval och mer eller mindre får skylla oss själva om vi vaknar upp fattiga som pensionärer.

Nu är det inte sant att alla kan göra samma val. För vi kan inte välja våra grundförutsättningar. Vi kan exempelvis inte välja vilket kön vi föds in i, ursprung, funktionalitet eller sjukdomsanlag. Alla dessa saker påverkar nämligen vilken pension vi kommer att få. Men för att kompensera för det, skulle vi ju faktiskt kunna tänka pensionsmaximerande när vi väljer livspartner.

Vi har satt ihop en kravlista som du gärna får använda rakt av inför nästa superlike på Tinder.

Vi i Pensionsrättvisa tänkte därför hjälpa dig att göra detta val lite enklare. Vi har satt ihop en kravlista som du gärna får använda rakt av inför nästa superlike på Tinder. Denna lista är baserad på fakta om vilka som har högst respektive lägst pension i Sverige i dag.

För en ekonomiskt trygg pension bör du välja en kärlekspartner som:

 • Är man
 • Är vit
 • Är född i Sverige
 • Har ett svenskklingande namn (norskt eller danskt fungerar i nödfall)
 • Arbetar i ett tjänstemannayrke
 • Tjänar över 30 000 kronor i månaden
 • Inte tar ut föräldraledighet
 • Aldrig har arbetat eller studerat utomlands
 • Aldrig är sjuk och har en normfungerande kropp

I åtanke bör du även ha att kvinnor, utrikesfödda och personer i arbetaryrken utgör majoriteten av Sveriges nuvarande och framtida fattigpensionärer. 
Urvalet av personer som faktiskt gynnas av pensionssystemet är med andra ord litet. Våra val för att få en trygg pension är även här mycket begränsade. 
Så frågan är, vill vi ha det såhär? Vill vi oroa oss över vår pension för att vi måste ta hand om barnen när de är små eller sjuka? Att välja “fel” yrke eller att sjukskriva oss när vi är i behov av det? Eftersom dagens pensionssystem baseras på den så kallade “livsinkomstprincipen”, det vill säga att hela ditt arbetsliv påverkar vilken pension du får, är det just dessa val som är avgörande.

LÄS MER: Debatt: Ordningsvakt: Vi måste bryta tystnadskulturen inom vaktyrket

Vi i Pensionsrättvisa vill inte ha det så. Därför väljer vi att kämpa för ett nytt pensionssystem. Vi vet att ökad jämställdhet och jämlikhet leder till minskad fattigpension och vill se ett pensionssystem som tar hänsyn till det.

Det kräver breda strukturella lösningar och det kan inte uppnås av ett fåtal detaljändringar i det nuvarande systemet. Men vi har förslag på delar som kan förbättras innan ett nytt system är på plats:

 • Höjd allmän pension
 • Höjd garantipension
 • Minska eller slopa kravet på 40 års bosättning för att uppnå full garantipension
 • Tydligt riksdagsdirektiv om att AP-fondernas investeringar ska ske med respekt för 
mänskliga rättigheter och miljöpåverkan.

Vi vill se ett system där vi kan vara de vi är och förälska oss i vem vi vill utan att det straffar oss ekonomiskt när vi går i pension. Ett nytt system – med mindre snäva kravlistor, som tillåter fler fjärilar än klumpar i magen.

Om Pensionsrättvisa:

Pensionsrättvisa grundades år 2016. Pensionsrättvisa är en religiöst och partipolitiskt obunden förening. Idén föddes ur en frustration och oro hos unga personer som såg sina föräldrar gå mot fattigpension. Den främsta gemensamma nämnaren visade sig vara att föräldrarna var utrikesfödda. 
Hösten 2018 blev Pensionsrättvisa en egen förening med medlemsverksamhet. Föreningen vill uppnå ett tryggt och jämlikt pensionssystem för alla och gör det genom att opinions- och folkbilda inom pensionsdebatten. Föreningen drivs helt av ideella krafter och organiserar i huvudsak unga personer för att visa att pensionen är en fråga som berör oss alla, oavsett hur långt vi har kvar till den.

Mahi Akter, ordförande Pensionsrättvisa
Loretta Platts, kassör Pensionsrättvisa
Veronika Sandmon, sekreterare Pensionsrättvisa
Giovanna Iacobucci, ledamot Pensionsrättvisa

Så gör du för att debattera i Metro:

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset