Välgörenhetsorganisationer vittnar om att de får in allt för mycket skräp. Secondhand-kedjan Myrorna känner igen bilden som spridits i medierna under veckan, men ser en stor potential i att många vill skänka.

8 238 ton textil och 5 920 ton prylar. Så mycket samlade vi på Myrorna in under 2016. Av de insamlade textilierna var 70 procent av så hög kvalitet att de gick att återanvända. Det vill säga 5766 ton. Av de resterande textilierna gick 20,3 procent till återvinning och endast 9,7 procent var obrukbart.

Precis som i de exempel som synts i medierna den senaste tiden, så får vi tyvärr in sådant som går direkt till förbränning. Som är i för dåligt skick för såväl försäljning som återvinning. Det rör sig ofta om prylar som gått sönder i transporten, porslin, glas och skadade möbler, till exempel. Obrukbart? Ja. Skräp? Nja.
Bilden av att det bara lämnas in skräp och sopor är potentiellt skadlig för välgörenhetsorganisationer som faktiskt är beroende av folks gåvor, och vi anser att det viktigt att lyfta fram värdet av det som skänks. Dessutom ser vi på Myrorna det som en del av uppdraget att hantera detta, för vi har åtagit oss utmaningen att öka såväl återanvändningen i Sverige och som insamlingen av textil. Då är det viktigt att vi kan ta hand om all textil, hel såväl som trasig eftersom det är enklast för givaren och det är dessutom det bästa ur ett miljöperspektiv. Ett par trasiga jeans gör trots allt mer nytta i vårt system, än i en sopkorg. Den negativa konsekvensen av vårt förhållningssätt är att vi får in sådant som är obrukbart, men den positiva effekten är att tröskeln är låg för den som vill skänka.

LÄS MER: 7 vanliga myter om återvinning som bör avlivas

Här har vi en uppgift, att lära de som skänker vad de ska tänka på. För en sak är säker: de gåvor som skänks till oss är helt oumbärliga och det är tillsammans med våra givare som vi kan öka återanvändningen i Sverige. Myrorna har de senaste åren haft ett överskott från försäljningen på över 30 miljoner kronor per år. Pengarna som kommit till  användning för behövande människor runtom i Sverige. Det handlar om sådant som härbärgen, matkassar, sommarkollon och skyddade kvinnoboenden.

LÄS MER: Debatt: Jag har varit ”äckligt smal” och vet att thin shaming inte finns

Ansvaret för att fler skänker rätt ligger inte bara på den enskilda personen. Vi menar att det är ett samhällsuppdrag där olika aktörer måste samarbeta. Vi har goda erfarenheter av samarbeten med kommuner som gjort stor skillnad. Vi märker tydligt, att när vår insamlingsbehållare får en bra placering på återvinningscentralen, så är det avsevärt bättre kvalitet på det som skänks. Ett sätt att råda bot på problemet med att obrukbara grejer skänks, är såklart att tänka strategiskt kring detta tillsammans. Vi delar gärna med oss av vår kunskap, och är intresserade av att samarbeta med kommuner och företag som vill ha en effektiv och smart återanvändning.

För den osäkra givaren som gärna vill skänka, har vi skapat en checklista som berättar hur den ska tänka för att prylar och textil verkligen ska få en andra chans.

Emma Enebog, hållbarhetschef på Myrorna

10 tips från Myrorna för dig som vill skänka

  1. Se till att det du skänker är rent och torrt. Detta är särskilt viktigt att tänka på när du skänker textilier. Släng aldrig textil i soporna, en trasig tröja kan återvinnas.
  2. Knyt ihop påsen som du lämnar dina gåvor i.
  3. Packa noggrant, ömtåliga saker behöver tåla transporter. Ett skyddande tidningspapper runt kaffekoppen är en god idé.
  4. Knyt alltid ihop skosnören eller fäst ett gummiband runt skorna så att paret hänger ihop. Udda skor går inte att sälja.
  5. Testa att elektroniken du skänker fungerar. Trasig elektronik hör hemma på Återvinningscentralen.
  6. Ska du skänka leksaker? Tänk på att äldre plastleksaker kan innehålla skadliga kemikalier. Om de luktar illa eller har vätskor i sig ska de sorteras som farligt avfall på Återvinningscentralen – inte ges bort. På kemikalieinspektionen hittar du till exempel bra information.
  7. Lämna alltid dina gåvor på anvisad plats. Släng till exempel inte hårda prylar i textilboxarna, och ställ aldrig dina påsar utanför en stängd butik.
  8. Det du skänker måste tåla att transporteras. Möbler av låg kvalitet gör tyvärr sällan det, så som bokhyllor av spånskivor.
  9. Ingen vill köpa uppslagsverk 2017. Lägg dem i brännbart.
  10. Det du skänker måste vara komplett, till exempel så går det inte att sälja ett pussel som saknar bitar eller en kaffebryggare utan glaskanna.

LÄS MER: Så debatterar du i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset