En bra förälder inser att det är viktigt att få tid med sin nyfödda bebis och lära känna den i lugn och ro, precis som man gjorde med sin första, skriver Vivianne Treschow.
En bra förälder inser att det är viktigt att få tid med sin nyfödda bebis och lära känna den i lugn och ro, precis som man gjorde med sin första, skriver Vivianne Treschow.

En förälder som låter sina andra barn gå på förskola en del av dagen, när de är hemma med sin nyfödda bebis, är en förälder som försöker göra det som är bäst för hela familjen, skriver Vivianne Treschow.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag blir så trött på att höra att man ska ha alla sina barn hemma och inte på förskola när man är mammaledig med en ny bebis. På hur dåligt det är, att man är självisk, bekväm, lat, inte tänker på barnens bästa, att man utnyttjar systemet och alla andra argument som enligt mig är lövtunna.

Faktum är att det är precis tvärtom. En bra förälder inser att det är viktigt att få tid med sin nyfödda bebis och lära känna den i lugn och ro, precis som man gjorde med sin första. Varför ska denna nya bebis inte ha samma rätt till tid med sin förälder? Den har samma behov som alla andra bebisar, de försvinner inte bara för att den inte råkar vara född först. Den förtjänar och behöver full uppmärksamhet i alla fall en del av dagen. Sen är det delad uppmärksamhet som gäller samma sekund som alla barnen är under samma tak och då är det omöjligt för en förälder att finnas där på samma sätt som innan.

LÄS MER: Cissi Wallin: Barnlösa tror att de är bäst på barnuppfostran

Som förälder behöver man få tid att i lugn och ro lära känna denna nya människa och investera i en ny relation. Att få titta, prata, lukta, känna, ta in och njuta av denna nya lilla individ på alla sätt man bara kan vilket blir svårt att göra om andra barn kräver dess uppmärksamhet och behöver dess hjälp. Dessutom gör sömnbristen sitt och bidrar inte direkt till massor av lekenergi. Att man är trött som småbarnsförälder är inget nytt och att dessutom hitta tid och energi att leka med sina äldre barn blir en utmaning.

För de äldre barnen är det inte roligare att hänga hemma med en förälder som knappt har tid att leka eller prata. Alternativet blir att roa sig själv en hel del eller att tjata sig till det man vill ha vilket inte leder till en trevlig och harmonisk stämning. Barn som är över tre år har dessutom ofta vänner på förskolan som de genuint saknar och behöver få umgås med. Dessa barn behöver få utbyte av andra barn generellt och de utmanas och stimuleras mer miljön som en förskola erbjuder än hemma med en bebis och en upptagen och trött förälder.

LÄS MER: Malin, 36, kritiserade föräldrars barnuppfostran – blev dödshotad

Sen behöver man inte lämna barnen på förskola överdrivet länge men man ska inte vara rädd för att låta barnen gå på förskola när man är mamma- eller pappaledig.

En förälder som låter sina andra barn gå på förskola en del av dagen, när de är hemma med sin nyfödda bebis, är en förälder som försöker göra det som är bäst för hela familjen. En förälder som försöker tillgodose allas behov på bästa möjliga sätt. En förälder som gör det bästa av det systemet har att erbjuda. En förälder som gör det den ska och tar hand om sina barn. Alla sina barn.

Vivianne Treschow

Denna text har tidigare publicerats på Viviannes blogg.

Om skribenten

Så här gör du för att debattera i Metro:

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset