Avgiftsfri gynekologisk cellprovtagning bidrar till att vi utjämnar hälsoskillnaderna, skriver Karin Rågsjö (V).
Avgiftsfri gynekologisk cellprovtagning bidrar till att vi utjämnar hälsoskillnaderna, skriver Karin Rågsjö (V).

Nu inför vi gratis cellprovtagning i hela landet, skriver Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson i Vänsterpartiet.

Detta är en debatt. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Nu kan alla tärnor i luciatåget sjunga ut. I dag, på själva luciadagen, klubbas det livsviktiga beslutet om gratis cellprovtagning i riksdagen. Vänsterpartiet har baxat förslaget hela vägen fram genom budgetförhandlingarna och det står nu bokstavligen på tröskeln för att lysa upp i decembermörkret. Äntligen blir det så att alla kvinnor får möjlighet att ta cellprovet utan att blicka ner i plånboken för att se om vi har råd. För så har det ju varit, så är det, att cellprovet är avslöjande för klyftornas Sverige, var vi kommer ifrån och vår ekonomi.

Cancer i livmoderhalsen orsakas av cellförändringar i livmodertappen, som i sin tur oftast beror på det sexuellt överförbara HPV-viruset. Det enda sättet att upptäcka cellförändringarna är genom ett enkelt cellprov. Provet utförs hos en barnmorska och tar bara någon minut. Celler från livmoderhalsen förs ner i ett rör med vätska som skickas till ett laboratorium. Gynekologiskt cellprov för screening för livmoderhalscancer erbjuds med tre till sju års intervall (beroende på ålder) de cirka 2,6 miljoner kvinnor i Sverige som är i åldern 23–64 år. Ett besök har kostat upp till 200 kronor. I nuläget är det 6 av Sveriges 21 landsting som erbjuder kvinnor cellprovtagning kostnadsfritt. Nu blir det för hela landet. Jag har själv haft cellförändringar. Hade det upptäcks senare är det ovisst hur det hade gått.

LÄS MER: Här är allt du behöver veta om HPV

Det kanske inte låter så mycket för många, men i dag uteblir faktiskt var femte kvinna – 200 000 – från sin bokade tid och det handlar ofta om brist på pengar. Det är inte kvinnor som funderar över när de ska hinna med nästa weekendresa till Paris som avstår. Det är kvinnor som måste välja mellan att köpa middagsmat och vantar till barnen som avstår från detta prov, som kunnat visa om de själva behöver förebyggande vård mot livmoderhalscancer.

Vänsterpartiet anser att detta val som kvinnor med mycket låga inkomster tvingas till är ovärdigt ett land som Sverige. Därför har vi drivit vårt förslag hela vägen fram till beslutet i dag. Satsningen vi drivit igenom innebär 141 miljoner kronor per år med start 2018. Även om livmoderhalscancer är ganska ovanlig i Sverige så drabbas 400–500 kvinnor i Sverige årligen och runt 150 dör. I stort sett hela dödligheten finns i den grupp kvinnor som inte kommer och tar sitt cellprov.

Därför tycker vi att alla kvinnor ska fira i dag. Avgiftsfri gynekologisk cellprovtagning bidrar till att vi utjämnar hälsoskillnaderna, när också kvinnor med små ekonomiska marginaler kan delta. Och vi alla tillsammans har självklart råd att prioritera dem och deras liv i stället för skattesänkningar.

Så efter en intensiv höst med viktiga #metoo, den här kvinnoreformen är ännu ett skäl att tända ett extra ljus i dag på lucia.

Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson (V)

Om debattören

• Namn: Karin Rågsjö.
• Ålder: 62 år.
• Bor: Stockholm.
• Gör: Riksdagsledamot och vårdpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

LÄS MER: Debatt: Tomas Tobé (M), inser du nu att sexualbrott inte har med etnicitet att göra?

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset