Ingen vill visa sin utsatthet. Att vara bostadslös är inget man skryter med men det bryter ned den starkaste, skriver Sarah Britz, chefredaktör för gatutidningen Faktum.
Ingen vill visa sin utsatthet. Att vara bostadslös är inget man skryter med men det bryter ned den starkaste, skriver Sarah Britz, chefredaktör för gatutidningen Faktum.

Ibland hör jag: ”Men jag ser ju inga hemlösa, var är mina svenska fyllgubbar som sover på parkbänkarna?”. Ja, de är antagligen döda, skriver Sarah Britz, chefredaktör för gatutidningen Faktum.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag upprepar det som ett mantra. Hemlösheten ökar.
Och nya grupper ställs utanför bostadsmarknaden. Göteborgs kommun har kartlagt att över 500 barn befinner sig i akut hemlöshet – de bor alltså på vandrarhem, jourboenden eller härbärgen. Den totala siffran för de som befinner sig i akut hemlöshet i Göteborg är 1 500. I Malmö finns över 800 barn som bor trångt i tillfälliga boendelösningar. Kommunalrådet Carina Nilsson (S) säger i en intervju i Faktum (nr. 176): ”Det blir värre innan det blir bättre”.
En granskning som Faktum gjort visar att det kostar Göteborgs kommun nästan en miljard för att ge de 1 500 hemlösa personerna i staden tak över huvudet. År 2000 var kostnaden 30 miljoner. Nu i början av juni kom Hem & Hyra med sin kartläggning av sociala kontrakt – som ökat med 40 procent i hela Sverige. Under ett år. Det är kontrakt som kommunerna ordnar till människor som inte kommer in på bostadsmarknaden; skuldsatta barnfamiljer, de som bor i träningslägenheter, människor med psykiska problem eller som missbrukar. Kommunerna står för kontraktet och hyr ut i andra hand. Men eftersom det är bostadsbrist tar de som hyr ut lägenheter oftast ut betydligt mer i hyra och kommunerna får betala dyrt. Detta har skapat en hemlöshetsindusti som kostar ofantligt mycket skattepengar, men också mänskligt lidande och ett utanförskap som vi kommer att få betala dyrt för även i framtiden.

LÄS MER: DEBATT: Psykolog: Ett vuxet barn är inte skyldig att umgås med sina föräldrar
Sociala kontrakt är tillfälliga kontrakt. Detta gäller inte bara i Göteborg och Malmö utan är en verklighet i många av svenska kommuner.
Vad händer med ett barn som måste flytta åtta gånger under ett år, en verklighet som Stadsrevisionen i Göteborg upptäckte när de granskade stadens arbete med hemlösa barnfamiljer?
Barn växer upp i en högst osäker tillvaro där skola och lek blir lidande när de måste flytta runt. Föräldrar slits ned när det inte går att skapa ett familjeliv med ett privatliv och rutiner.
Dessutom visar bland annat Göteborgs stads kartläggning att en helt ny grupp visar sig i statistiken: unga utan några sociala problem, som har jobb – men som inte har råd att bo.
Det här är ett skrämmande verklighet idag och det kommer att bli ännu värre om inte fastighetsägare, byggföretag, politiker på lokal, regional och nationell nivå tar sitt ansvar och enas om en bostadspolitik där man har råd att bo och ställer krav på hyresvärdar att våga hyra ut – hitta lösningar ”utanför boxen”.

Ibland hör jag: ”Men jag ser ju inga hemlösa, var är mina svenska fyllgubbar som sover på parkbänkarna?”.
Ja, de är antagligen döda.
Hemlösheten har ändrat ansikte. Färre sover ute – men fler saknar ett hem. Blandmissbruk, psykisk ohälsa, misstro mot sociala myndigheter eller myndigheter överhuvudtaget gör att fler går under radarn. Ingen vill visa sin utsatthet. Att vara bostadslös är inget man skryter med men det bryter ned den starkaste. Men det är ett stort problem som berör oss alla.

Sarah Britz, chefredaktör gatutidningen Faktum

Om debattören

  • Faktum grundades i Göteborg för 16 år sedan och säljs av människor i hemlöshet och socialt utanförskap.
  • De köper tidningen för 30 kronor och säljer för 60, behåller mellanskillnaden.
  • Faktum sysselsätter cirka 500 personer och finns i Götaland med kontor i Göteborg, Helsingborg och Malmö.

LÄS MER: Vill du också nå ut till en miljonpublik? Så här debatterar du i Metro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset