Då och då återuppstår diskussionen om kvinnor ska ha orakade armhålor och huruvida det är kopplat till feminism. En av många gånger var när Julia Roberts gick på premiären av filmen Notting Hill 1999 och fångades på bild med håriga armhålor. Dagens debattör är trött på detta och menar att det finns intressantare saker att prata om.
Då och då återuppstår diskussionen om kvinnor ska ha orakade armhålor och huruvida det är kopplat till feminism. En av många gånger var när Julia Roberts gick på premiären av filmen Notting Hill 1999 och fångades på bild med håriga armhålor. Dagens debattör är trött på detta och menar att det finns intressantare saker att prata om.

Jag bryr mig faktiskt inte ett dugg hur andra människor ser ut i armhålan. Jag har varken intresset eller tiden, skriver Tina Wilhelmsson.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag sitter på en middag. Det är trevlig stämning, vi äter god mat och skrattar tillsammans. Vi pratar om högt och lågt och jag trivs. Plötsligt säger en kvinna:
– Vi var och såg på roller derby. En av spelarna kom fram till oss och pratade. Jag såg att hon hade hår under armarna och då kunde jag inte hålla mig för skratt. Det var så äckligt. Som såna där feminister. De duschar ju inte.
Jag blir helt ställd och svarar:
– Vi feminister duschar visst.
Hon tittar förvånat på mig och jag märker hur alla runt bordet blir tysta. Hennes kille försöker rädda situationen genom att säga:
– Tina, du kanske ska testa roller derby! Men då får du inte raka dig under armarna.
Alla utom jag skrattar.
Jag svarar:
– Det gör jag ändå inte, så det blir inget problem.
Det blir tyst igen. Jag stannar inte så länge eftersom stämningen ändå är förstörd och det är inte mitt fel.

LÄS MER: Debatt: Förlossningsskador inskränker kvinnors rätt till frihet

Var ligger logiken i att personer som ställer sig bakom en viss ideologi inte skulle kunna sköta sin personliga hygien? Och hur kan diskussionen om kroppsbehåring fortfarande vara aktuell 2017? Jag bryr mig faktiskt inte ett dugg hur andra människor ser ut i armhålan. Jag har varken intresset eller tiden. Jag har fullt upp med att försöka bidra till ett samhälle där alla har samma möjligheter, oavsett kön.

Jag satt i en radiointervju för ett tag sen. En annan deltagare i studion sa:
– Jag rakar mina armhålor. Anser du att jag inte kan vara feminist?
Jag svarade:
– Du vet inte om jag rakar mig eller inte. Varför bryr du dig om armhålor?
Hon bytte ämne.

LÄS MER: Debatt: Sluta fråga mig när jag ska bli gravid

Jag tycker om spänstiga och utmanande diskussioner, jag tycker om att prata med folk som tänker utanför boxen och som får mig att tvingas reflektera över mina egna föreställningar och jag älskar att skratta tillsammans med människor med skruvad och smart humor. Det finns inte mycket sånt i samtal om armhålor.

Ett förslag kan ju vara att variera det lite. Kanske kan vi börja prata om hälar, armbågar eller tungor? Lite nya infallsvinklar. Vi har pratat så mycket och så länge om armhålor nu så jag tror faktiskt att allting är sagt. Vad har du för åsikter om hälar, armbågar eller tungor? Prova att ta upp det som ett nytt samtalsämne vid en middag. Att du sett en person med hälsprickor, eller kanske utan hälsprickor. Det kan säkert bli en bra diskussion. Lycka till!

Som kuriosa kan jag berätta att jag hade duschat precis innan den aktuella middagen och satt upp håret, så mitt hår var fortfarande vått. Det borde ha gett henne en hint om att vi feminister faktiskt duschar ibland.

Slutligen ett tips till dig som ska gå på roller derby. Det blir en roligare upplevelse om du fokuserar på själva matchen istället för spelarnas armhålor.

Tina Wilhelmsson

Om debattören

  • Ålder: 40 år
  • Gör: Visartist och magister i politik
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset