Alla har rätt till sin kropp - oavsett vem eller vad du är.
Alla har rätt till sin kropp - oavsett vem eller vad du är.

Kära pälsbärare. Vissa av er bär tygpåsar och kläder med viktiga budskap om återvinning, feminism och anti-rasism. Andra är trevliga och hjälper främlingar med att lyfta barnvagnar av och på bussen eller erbjuder sin sittplats till en äldre. Så varför bär ni päls?, skriver Rebecca Larsson.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Kära pälsbärare, jag ser dig och många andra pälsbärare dagligen var jag än befinner mig och det finns så mycket jag vill säga till er.

Jag har alltid velat jobba med djur. Min första dröm var att bli delfintränare, en dröm som kom till efter ett besök på Kolmården som 7 eller 8-åring. När jag blev äldre och insåg att delfiner inte vill bo i pool så dog drömmen. Jag insåg att min vilja att ha dem nära inte var viktigare än deras frihet. De hör inte hemma i fångenskap. Dessa industrier existerar enbart på grund av efterfrågan. Människor är helt enkelt villiga att betala för det. Jag var en del av problemet och det var tungt att erkänna att jag orsakat någon annan smärta. Men vad är egentligen viktigast; min stolthet eller deras liv? Tyvärr så är vi en del av stora problem i samhället och strukturer oftare än vad vi tror eller vill, sanningen är hård. Jag valde att strunta i min stolthet och slutade bidra till fångenskap och lidande.

LÄS MER: Debatt: Stäng inte ute de politiska debatterna från skolan

Kära pälsbärare. Ni är vuxna, ungdomar, barn, föräldrar och pensionärer. Vissa av er bär tygpåsar och kläder med viktiga budskap om återvinning, feminism och anti-rasism. Andra är trevliga och hjälper främlingar med att lyfta barnvagnar av och på bussen eller erbjuder sin sittplats till en äldre. Några av er kämpar med flera barn i rusningstrafik, andra brottas med annat. Många kämpar för rättigheter, mot förtryck och för miljön. Jag ser att många av er har hand om hundar som verkar väl omhändertagna. Majoriteten av er är säkert supertrevliga och kärvänliga, bra kompisar och generellt fina personer.

Så varför bär ni päls? Djuren har fått dess utsida avsliten från sina kroppar för att bli bollar på mössor och pryda kanter på luvor. Bara under morgonens busstur räknade jag till vad som såg ut som 13 döda djur i detaljer på kläder. På insidan vill jag bara skrika. Dessa djur som känner som vi, som andas och upplever, älskar och vårdar, har rutiner och behov. Är det inte bisarrt att bära dess kadaver som om det vore något fint, när det ligger så mycket lidande bakom?

LÄS MER: Debatt: Självklart har mobiltelefonen en plats i klassrummet

Trots alla arters olikheter kan de flesta av oss känna en koppling till varandra och skapa starka band. Djur är så fantastiska när de är levande och ingen vill väl skada dem egentligen? Jag vill verkligen inte tro det. Jag vet att jag aldrig ville det. Det enda jag kände för delfinerna på Kolmården var kärlek, ändå orsakade jag dem smärta. Jag förstod inte då, men jag vet bättre idag. Ingen vill leva i bur. Ingen vill vara någon annans fånge. Varken du eller jag, delfinerna på Kolmården, vargarna på Skansen, korna i mjölkfabriken eller något av de djur vars kroppar ni bär.

Pälsarna ni bär var livsnödvändiga för djuren. Det är inte etiskt försvarbart att ta någon annans liv för materiella ting eller för att en vill eller kan. Alla har rätt till sin kropp – oavsett vem eller vad du är. Det finns så många andra alternativ. Du kan välja att göra en förändring nu. Snälla gör det.

Rebecca Larsson

Om debattören

Ålder: 25 år.

Ort: Stockholm.

Gör: Personlig assistent.

 

Så här gör du för att debattera i Metro:

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset