"Jag som är född året efter att Martin Luther Kings tal hölls har vuxit upp i ett Sverige som har genomsyrats av innebörden i hans ord."
"Jag som är född året efter att Martin Luther Kings tal hölls har vuxit upp i ett Sverige som har genomsyrats av innebörden i hans ord."

Det jag tog för givet verkar inte längre vara det. Allas lika värde tycks inte vara något som alla längre skriver under på. Och om vi inte längre ser Martin Luther Kings dröm som vår dröm – hur ser då vår nya dröm ut, skriver prästen Niclas Blåder.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I dag, den 28 augusti, för 55 år sedan stod Martin Luther King vid Lincolnmonumentet i Washington. Han såg ut över människohavet och sa: ”Jag har en dröm, att nationen skall resa sig och göra den verkliga innebörden av sin bekännelse till verklighet: ’Vi anser att dessa sanningar är självklara, att alla människor skapats som lika.’” (min översättning).

LÄS MER: Debatt: Hjälp mig Sverige – jag kommer att bli dödad om jag skickas tillbaka

Jag som är född året efter att talet hölls har vuxit upp i ett Sverige som har genomsyrats av innebörden i hans ord. Det har handlat om allas lika värde. Om gemensamt ansvarstagande. Om medmänsklighet. Jag har varit trygg i förvissningen om att vi – som samhälle betraktat – ständigt har haft detta för ögonen. Även om vi inte alltid har nått målet har vi längtat dit och strävat efter att nå dit. I alla fall de flesta av oss.
Men någonting tycks ha hänt. Nu sitter jag här och vet inte vad jag ska tro eller hur jag ska tänka. Än mindre hur jag ska handla. Det jag tog för givet verkar inte längre vara det. Allas lika värde tycks inte vara något som alla längre skriver under på. Och om vi inte längre ser Martin Luther Kings dröm som vår dröm – hur ser då vår nya dröm ut?

Det har handlat om allas lika värde. Om gemensamt ansvarstagande. Om medmänsklighet. Jag har varit trygg i förvissningen om att vi – som samhälle betraktat – ständigt har haft detta för ögonen.

Jag delar inte bara värderingar i största allmänhet med Martin Luther King. Jag delar också hans tro. I snart 25 år har jag varit präst i Svenska kyrkan. Jag har suttit i otaliga samtal med människor vid livets brytpunkter. Sällan har jag träffat någon som inte – då det verkligen gäller – ser att vi är lika som människor. Eller som inte önskar få – oavsett hur individualistiska och ”hårda” vi är annars – se prov på medmänsklighet från samhälle, familj, vänner eller den vanlige personen på stan när livet har gått hårt åt en. Ändå tycks nu samhället – nästan dag för dag – hårdna.

För att vi ska skapa ett så bra samhälle som möjligt för så många som möjligt måste vi samarbeta.

Martin Luther King grundade sina tankar i sin förståelse av Gud: Gud har skapat världen med alla dess människor och ingen av dem är förmer än någon annan. Och för att vi ska skapa ett så bra samhälle som möjligt för så många som möjligt måste vi samarbeta. Vi måste ta vara på varandra oavsett vilka vi är. Ingen får ställas utanför. Vi måste visa medmänsklighet.

LÄS MER: Debatt: Nej, Jimmie, det går inte åt helvete – här är 27 saker som visar motsatsen

Det är lätt för den som inte delar hans – och min – gudsbild att fnysa lite föraktfullt nedlåtande åt ”tramsigheterna” om Gud. Men oavsett om du gör det eller inte skulle jag vilja säga att vad Gud genom Bibelns ord ger mig är en förvissning om alla människors lika värde: ”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem (Matt.7:12) eller ”gör inte skillnad på människor” (Jak. 2:1). Det är ord som står fast och som jag som kristen inte lätt kan gå förbi.

När jag nu ser hur många värderingar i samhället snabbt tycks ändras, tänker jag att sådana ord som kan ”korrigera riktningen”, som kan få oss att tänka till och fundera vore att önska – också utanför kyrkan. En början är kanske att ha en dröm. Hur ser din dröm om samhället ut? Själv tänker jag hålla fast vid Martin Luther Kings dröm ännu en tid.

Niclas Blåder, stiftsprost i Stockholms stift, docent

Om debattören

Ålder: 54 år.
Sysselsättning: Stiftsprost i Stockholms stift och docent vid Teologiska högskolan Stockholm.
Ort: Nyköping.

Så gör du för att debattera i Metro

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset