Det är upp till mig att se till att mina pojkar växer upp till bra killar och senare fina män. Killar och män som alltid respekterar tjejer, skriver Emma Golander.
Det är upp till mig att se till att mina pojkar växer upp till bra killar och senare fina män. Killar och män som alltid respekterar tjejer, skriver Emma Golander.

Att få och uppfostra pojkar är inte enkelt och orosfritt. Det är för mig ett jobb som kräver att inga misslyckanden sker, skriver Emma Golander.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Pojkar är pojkar. Det vill säga de pojkar vi uppfostrar dem till att bli.

”You only have two dicks to worry about, I have thousands”. Så sa en amerikansk bekant när han berättade att de hade fått en dotter. Han uttryckte redan nu sin oro för hennes uppväxt och allt han behövde oroa sig för just för att den lilla bebisen var en flicka.

Vad jag gör och hur jag uppfostrar mina söner kommer att påverka hur ni kommer att kunna uppfostra era döttrar.

Jag själv som har två små söner skulle alltid bara ha ”två snoppar” att oroa mig för medan han skulle ha flera tusen. Att få söner är skönt, får då behöver man inte oroa sig så mycket. Eller?

Jag oroar mig i alla fall och väldigt mycket faktiskt.

Jag anser att mitt jobb som mamma är det tuffaste och viktigaste jobbet i hela världen. Inte för att jag uppfostrar två barn, utan just för att jag uppfostrar två pojkar.

Det är upp till mig att se till att de växer upp till bra killar och senare fina män. Killar och män som alltid respekterar tjejer. Killar och män som vet skillnaden mellan rätt och fel. Killar och män som inte är rädda för att prata och stå upp för det som är rätt. För allas människors lika värde, för alla människors rätt till sina egna kroppar och för alla människors rätt att älska vem fan de vill.

Det är mitt jobb att se till att de växer upp och vet de gyllene reglerna:

  1. Min kropp – mitt val.
  2. Din kropp – ditt val.
  3. Att de alltid ska skydda sig när de har sex.
  4. Att de alltid ta ansvar för sina handlingar.
  5. Att allt annat än ett ja är ett nej.

Nästa generations flickor och kvinnor ska inte behöva vara rädda för att gå hem på kvällarna när det är mörkt ute. De ska kunna klä sig precis som de vill utan att män ska tro att det ger dem några som helst rättigheter. De ska kunna ta ett glas för mycket utan att riskera att bli utnyttjade och de ska själva bestämma över sin person, sin kropp och sin personliga sfär – hemma, i skolan, på fester, på jobbet, i kollektivtrafiken, ja precis var de än är och vad de än gör.

Så nej, att få och uppfostra pojkar är inte enkelt och orosfritt. Det är för mig ett jobb som kräver att inga misslyckanden sker. För vad jag gör och hur jag uppfostrar mina söner kommer att påverka hur ni kommer att kunna uppfostra era döttrar. Målet är att ni ska kunna få uppfostra dem utan rädsla och oro för framtiden på grund av våra söner. Alla, båda pojkar och flickor ska få känna sig fira och orädda.

LÄS MER: Debatt: 5 saker du kan göra för att hjälpa den som lever i en våldsam relation

Allt börjar med barnen. Uppfostra dem rätt och lär dem tidigt. Var den jobbiga, tjatiga, pinsamma mamman och prata med era barn mycket och ofta – och om allt.

Till alla pojkmammor där ute; jag vill inte lägga världens ansvar på våra axlar men väldigt mycket är upp till oss. För alla våra barns framtid.

Emma Golander

Om skribenten:

  • Ålder: 31 år. 
  • Mamma till två söner.
  • Sysselsättning: Marknadsansvarig.
  • Instagram: Ebeyond.

Så här gör du för att debattera i Metro:

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset