Den här sortens skam smyger inte, den galopperar fram och skiter i om den trampar ner dig på vägen. Den här skammen har ett fett ego och inget annat får plats. Därför är det svårt att snacka om det med någon, skriver Selene Cortes.
Den här sortens skam smyger inte, den galopperar fram och skiter i om den trampar ner dig på vägen. Den här skammen har ett fett ego och inget annat får plats. Därför är det svårt att snacka om det med någon, skriver Selene Cortes.

Har du någon gång upplevt att oavsett hur mycket solen skiner känns det som du har eget regnmoln som följer efter dig? Visst längtar du då efter att någon på jobbet ska komma förbi din plats och leverera en härlig klyscha så att du kommer i fas igen?, skriver Selene Cortes, projektledare MindForum.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Du har säkert sett dem fladdra förbi i ditt digitala flöde. Inspirationscitaten. ”You didn’t wake up today to be mediocre” ”Ny dag – nya möjligheter!”. Listan med ordspråk som är tänkta att göra oss motiverande kan göras milslång. För många av oss är det dock inte så enkelt som att spika upp en poster på väggen för att allt ska bli bra. I de flesta fall är det kontraproduktivt för måendet att behöva jämföra sig med människor som ser livet i ljusrosa solnedgångar.

Efter regn kommer verkligen inte alltid sol. Efter regn kommer ofta bara mer jävla pissregn och periodvis är det inte de små sakerna som gör mig lycklig.

Har du någon gång känt att livet inte flyter, utan mer känns som spridda högar av grus som folk hela tiden trampar på? Har du någon gång upplevt att oavsett hur mycket solen skiner känns det som du har eget regnmoln som följer efter dig? Kan du känna igen att du, trots att du verkligen försöker, inte ser varken det roliga, vackra eller trevliga, för att sedan undra vad fan det är för fel med dig? Har du då tänkt på hur mycket du längtar efter några peppiga citat så att du känner dig bättre? Eller att någon på jobbet ska komma förbi din plats och leverera en härlig klyscha så att du kommer i fas igen?

Inte? Kanske är det sista du vill möta när du mår dåligt ännu ett förenklat svar på hur du bör tänka eller agera för att må bättre.

LÄS MER: Debatt: Vårt förhållande till dieselbilar är som till en missbrukare

Faktum är att du kanske inte orkar bli påmind om hur lite du förmår att stå med from min och slutna ögon och njuta av vinden i ansiktet, hur svårt det är att se det vackra, och hur du bara tycker mer illa om dig själv för det får dig att känna dig otacksam. För du har en massa saker som många andra inte har. Definitivt mer än barnen i fattiga länder och mer än de som behöver fly från sina hem. Men ingen logik klarar av att fylla tomrummet inuti för ingen har någonsin mått bättre av att bara tänka rationellt, varken de med cancer eller de med depression.

När man kryper ihop själsligen i sin egen litenhet kommer skammen. Inte smygande. Den här sortens skam smyger inte, den galopperar fram och skiter i om den trampar ner dig på vägen. Den här skammen har ett fett ego och inget annat får plats. Därför är det svårt att snacka om det med någon. Särskilt någon som ser den här dagen som en fantastisk början på resten av ett fantastiskt liv. När merparten av ens kontakter på sociala medier sprider klyschor i solnedgång, till vem och vart vänder en sig? Jag vill snacka med någon med åtminstone lite skit under naglarna, inte med någon med en yta så blankpolerad att den skiner ikapp med den förbannade solen på den förbannade bilden med det förbannade citatet.

LÄS MER: Debatt: Jag orkar inte vara kroppspositiv

Varför är det så fult att prata om livet som det faktiskt är i verkligheten? Livet går upp och ner för de allra flesta. Det innehåller sött och salt. Det verkar ha blivit fult att ha motgångar eller inte känna sig på topp jämt. Så fult att du inte ens orkar öppna mobilen för att se exempel på vad ”alla andra” verkar lyckas leva efter. Allt det där som du inte förmår just nu. För livet är inget peppigt citat. Efter regn kommer verkligen inte alltid sol. Efter regn kommer ofta bara mer jävla pissregn och periodvis är det inte de små sakerna som gör mig lycklig. Tänk om vi kunde snacka lite mer om just det.

Selene Cortes, projektledare MindForum

Om debattören

Mind är en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa. De erbjuder medmänskligt stöd, sprider kunskap och bildar opinion. Deras stödverksamheter bemannas av volontärer.

Självmordslinjen (tel: 90101 chatt: mind.se), Äldrelinjen (tel: 020-22 22 33), Föräldralinjen (tel: 020-85 20 00) och Mind Forum (forum.mind.se). Mer information på mind.se.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset