"Att jag som erfaren lärare, någonsin skulle beskylla skolan för utvecklingen, finns inte", skriver Ellinor Lundsten.
"Att jag som erfaren lärare, någonsin skulle beskylla skolan för utvecklingen, finns inte", skriver Ellinor Lundsten.

Eleverna är redan osams över chattdialoger som gått överstyr och bilder som aldrig skulle skickats i sociala medier innan de kommer till skolan, skriver läraren Ellinor Lundsten.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

En ny rapport från Folkhälsomyndigheten pekar ut skolan som en betydande orsak till den negativa utvecklingen gällande barns och ungas psykiska ohälsa. Att så många barn och unga mår sämst skaver, även i ett hjärta av sten. Men. Att jag som erfaren lärare, någonsin skulle beskylla skolan för utvecklingen, finns inte. Det är alldeles för enkelt att anklaga skolan för ännu ett samhällsproblem.

LÄS MER Debatt: Fem krav att ställa på alla företag du handlar av

Jag och mina kollegor förfäras och förbannas över något ständigt växande som påverkar barnen negativt under tiden de vistas i skolan. Det slukar deras koncentration och undervisningstid – trots att det kickar igång i hemmet. I hemmet. Hur går det ihop? Kan barnens fria tid påverka lärandet och måendet i skolan? Absolut. Häng med.

För att tala klarspråk ett. Användning av sociala medier utanför skoltid skapar problem under skoltid. För ledsna, upprörda och arga elever stannar inte utanför skolgården. När klassrumsdörrarna öppnas på morgonen smyger de in med ursinniga känslostormar i ryggsäcken. De är redan osams över chattdialoger som gått överstyr och bilder som aldrig skulle skickats. Ingen är i närheten av redo att hantera eller förstå konsekvenser av attackerna. Men jag förstår. Jag ser mörka ringar som speglar att nattens sömn inte riktigt ville infinna sig. Om inte detta påverkar barns och ungas psykiska ohälsa vet jag inte vad. Är skolan skyldig till detta? Not in a million years.

För att tala klarspråk två. Allt fler elever spelar dagligen tv-spel, som de sedan tar med sig in i lekens värld. Detta uppmuntras vanligtvis. Fantasiboost från bok, film eller spel är fett. Men nu har det blivit error. Barnen når inte åldersgränserna för spelen och våldet tränger sig obarmhärtigt in. På rasterna. I korridorer. Nyligen i matsalen:
”Jag ska ta ditt automatvapen och skjuta dig i huvudet. Om du inte dör kan jag kasta min yxa!” konverserade två elever – utan reflektion. I spelen kan de också prata, skriva kommentarer och bjuda in/utesluta varandra. Om inte detta påverkar barn och ungas psykiska ohälsa vet jag inte vad. Är skolan skyldig till detta? Never.

LÄS MER: Debatt: Fler övervakningskameror kan öka tryggheten

För att tala klarspråk tre. Nej, vi lärare kan inte bestämma vad eleverna får/inte får göra hemma. I skolan ger värdegrundsarbete redskap för livet. Vi argumenterar för och emot. Gör galet mycket för att barnen ska må bäst. Jag anropar härmed föräldraansvaret! Förälder, läser du ditt barns mobilkommunikation? Bemöter ni chockerande otrevligheter eller lättar ni hjärtat och torkar tårar tillsammans? Fundera även på om obehagliga minnesbilder ur spel och filmer försvinner från ditt barns inre, bara för att du sitter bredvid filmduken/skärmen. Vuxna underskattar ofta hur länge en bild kan paralysera. Har du koll på vad ditt barn påverkas negativt av? Är skolan skyldig till detta? Skulle inte tro det.

Ett sista påpekande till övrig media som hängt på beskyllningarna gällande skolan; Kanske vet inte barn och unga varför de är stressade gällande skolarbetet? Bara att de stressar. Samhället talar dock klarspråk. I dag känner alldeles för många skolbarn att de måste hinna umgås via spel och sociala medier också. Det tar massor av tid. Utan problem tre timmar. Varje dag. Till läxor och annat kopplat till skolan kanske det bara blir tio minuter kvar. Oj då! Så skapas stress. Är skolan skyldig till detta? Hell no.

Ellinor Lundsten

Om skribenten

  • Sysselsättning: Förstelärare
  • Ålder: 45 år
  • Ort: Stockholm

 

Så här gör du för att debattera i Metro:

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset