"Jag vill inte kalla mig feminist, varför bara vilja göra det jämställt för ett kön?" Ja du, jämställt betyder balans, bara där har du en ledtråd att det är två sidor det gäller, tippar det åt andra hållet blir det ju ojämställt igen, skriver Irja Berntson.
"Jag vill inte kalla mig feminist, varför bara vilja göra det jämställt för ett kön?" Ja du, jämställt betyder balans, bara där har du en ledtråd att det är två sidor det gäller, tippar det åt andra hållet blir det ju ojämställt igen, skriver Irja Berntson.

Det här med att skilja på fakta och åsikt börjar alltmer te sig som en konstform, skriver Irja Berntson.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Väldigt ofta får vi som arbetar med jämställdhet höra att folk inte håller med.

– Det är ojämställt i Sverige. ”Jag håller inte med.”

– Kvinnor tjänar mindre än män. ”Jag håller inte med.”

– Sexuella trakasserier har varit vardag för kvinnor långt innan den ökade invandringen. ”Jag håller inte med.”

Och för att inte glömma: – Feminism är att vilja att alla, oavsett kön, ska ha samma sociala, juridiska och ekonomiska möjligheter och att inse att så inte är fallet i dag. ”Jag håller inte med.”

Anledningen till att det heter just feminism är att kamper mot orättvisor ofta får namn efter just den förtryckta gruppen. Att kalla det ”humanism” eller ”jämställdism” är att ignorera att balansen i dag är ojämn.

Det här med att skilja på fakta och åsikt börjar alltmer te sig som en konstform. De som följer nyhetsflödet, inte minst denna valhöst, vet ju att det absolut inte bara gäller frågor om jämställdhet, men kring just dessa frågor är det mer regel än undantag.

Så bara för att göra det solklart en gång för alla: Jämställdhet, och brist därpå, är inte en åsiktsfråga – det är en kunskapsfråga.

Här är några vanligt förekommande argument mot feminism:
”Jag vill inte kalla mig feminist, varför bara vilja göra det jämställt för ett kön?”

Ja du, jämställt betyder balans, bara där har du en ledtråd att det är två sidor det gäller, tippar det åt andra hållet blir det ju ojämställt igen. Och om du tycker att det är kämpigt med prefixet fem- så kan MAN ju undra hur vi som MÄNniskor stått ut i alla år med alla ord som är neutrala fast de innehåller ordet man. Anledningen till att det heter just feminism är att kamper mot orättvisor ofta får namn efter just den förtryckta gruppen. Att kalla det ”humanism” eller ”jämställdism” är att ignorera att balansen i dag är ojämn.

”Sverige är ju faktiskt jämställt!” eller ännu bättre: ”Jämställdheten har gått för långt!”
Här finns ett enkelt svar: – Nej.

Vartannat år sedan 1984 publicerar Statistiska Centralbyrån (SCB) en skrift som heter ”På tal om kvinnor och män” där relevant statistik kring jämställdhet tas upp. Hårda värden. Siffror och staplar. Sådant som en kan redovisa fakta med. Den senaste kom nyss ut och redovisar bland annat att om en räknar upp alla anställdas löner till heltid tjänar kvinnor 88 procent av männens löner.

LÄS MER: Debatt: Politiker – de jag möter på ungdomsmottagningen behöver er nu

Andra spännande siffror är de som anger uttag av föräldradagar, där står kvinnorna för 72 procent och männen för 28 procent, vilket även återspeglas i vaben där siffrorna är 62 procent respektive 38 procent (och ja, jag vet att det går att vara hemma med barn utan att ta ut ersättning, men det är en rätt bra indikator för strukturerna).

Löner och föräldraledigheter är ojämställdheter som följer med livet genom då kvinnors pensioner i snitt är 68 procent av männens (en titt på enbart tjänstepension visar än större diskrepans där kvinnor enbart får 51 procent av männens pension).

Ja, det är spännande läsning som ni förstår. Men det kräver att en orkar tänka bortom sin egen upplevda känsla av hur världen ser ut. Och det kräver ansträngning. En ansträngning inte alla är beredda att lägga, särskilt inte när mäktiga krafter tjänar på att vi tänker själva så lite som möjligt.

Irja Berntson

Om skribenten

  • Ort: Stockholm/Skellefteå.
  • Sysselsättning: Jämlikhetskonsult.
  • Ålder: 42.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset