På min skola i Boxholm, en liten kommun i Östergötland, så var skolkuratorn där på tisdagar mellan 08-11 – men bara om det var fullmåne, typ, skriver Matilda Ekeblad.
På min skola i Boxholm, en liten kommun i Östergötland, så var skolkuratorn där på tisdagar mellan 08-11 – men bara om det var fullmåne, typ, skriver Matilda Ekeblad.

Att ha ångest är lika jobbigt i Boxholm som i Stockholm. Därför bör vården vara lika enkel att uppsöka oavsett var i landet du bor, skriver Matilda Ekeblad.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag tror inte det finns någon i Sverige som har missat att psykisk ohälsa bland unga blir vanligare och vanligare. Jag tror att det viktigaste för att bryta den negativa trenden är att fler ska få hjälp snabbt. Om du får hjälp i tid eller inte beror i dag allt för ofta på var du bor.

Vården måste bli mer lättillgänglig och genom virtuella ungdomsmottagningar så behöver inte kuratorssamtalet vara mer än ett par klick bort.

På min skola i Boxholm, en liten kommun i Östergötland, så var skolkuratorn där på tisdagar mellan 08-11 – men bara om det var fullmåne, typ. Närmsta ungdomsmottagning låg dessutom två mil bort så man behövde be mamma om skjuts om man behövde dit. Det här är en verklighet för många, i dag är det faktiskt så att man hellre har ångest i en storstad, där hjälpen är lättare att få, än på landsbygden. Jag har dock två förslag som skulle göra att det enklare:

Inför en ungdomsmottagning på nätet
Vården måste bli mer lättillgänglig och genom virtuella ungdomsmottagningar så behöver inte kuratorssamtalet vara mer än ett par klick bort. Jag tror också att fler skulle våga söka hjälp i tid om man kunde träffa sin kurator genom videosamtal istället för att knacka på dörren på en mottagning. Det skulle göra att vården kan nå de som annars kanske inte hade vågat, de som hade valt att isolera sig istället för att hitta någon att prata med. Ungdomsmottagning på internet skulle dessutom kunna ha öppet även utanför ordinarie kontorstider – för ångest tar ju faktiskt inte ledigt bara för att det blir kväll.

Regionen ska ta ett större ansvar över skolhälsovården
Samtidigt som skolan måste ha tydliga rutiner för att kunna uppmärksamma barn och unga som ligger i riskzonen för psykisk ohälsa tidigt så måste vi komma ihåg att det är undervisning som är skolan huvudsaklig uppgift medan det är sjukvårdens uppgift att vårda. Förr fanns det tydliga direktiv om vilken hälsovård alla elever skulle ha tillgång till, i dag är det istället upp till varje skola och rektor att bestämma detsamma. Det som kan ingå i elevhälsan är allt i från kuratorer till psykologer, specialpedagoger och skolläkare. Det här slår hårdast mot skolor och kommuner i mindre kommuner som har mindre resurser. Skolans ansvar ska vara att utbilda, inte vårda. I dag är det redan regionerna som har ansvaret för vår sjukvård, så varför inte på skolorna också?

LÄS MER: Debatt: Ingen människa föds som rasist

Sverige politiker kan inte längre endast prata om att köerna till BUP måste kortas. De måste också börja berätta hur de har tänkt göra för att fler ska få hjälp snabbare. Jag anser att det här inte bara är två reformer för att korta köerna utan också två reformer som gör det enklare för unga människor att söka vård, vilket är viktiga aspekter när vi pratar om just tillgänglighet. Att ha ångest är lika jobbigt i Boxholm som i Stockholm och därför bör vården vara lika enkel att uppsöka oavsett var i landet man bor.

Matilda Ekeblad

Om skribenten:

Bor: Linköping
Ålder: 22 år
Gör: Distriktsordförande Moderata Ungdomsförbundet i Östergötland samt ledamot i regionfullmäktige och hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Östergötland.

Så gör du för att debattera i Metro:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset