Metro debatt

Jag har lärt mig mer om relationer av "Skam" än av skolan

Tv-serien "Skam" samlar människor på ett sätt som är ovanligt, anser Patrick David.
Tv-serien "Skam" samlar människor på ett sätt som är ovanligt, anser Patrick David.

I tv-serien "Skam" får vi se heterosexuella killar ta upp queerfrågor och backa sin vän som berättar att han har en grej med en kille. En konversation som känns så skinande äkta att det gör ont. "Skam" sänds med oss i stället för att sändas för oss, skriver Patrick David.

patrickdavid

Jag scrollar i feeden i den för kalla tunnelbanevagnen i hopp om att läsa något som kan värma mig i åtminstone några sekunder. Just då bestämmer sig ett Skam-fankonto för att lägga upp ett hyllningsklipp om den tredje säsongens huvudkaraktärer.
– Du vet de grejerna med att jag har varit lite speciell på sistone? Det är lite på grund av en person jag gillar, säger huvudkaraktären.

Han ber sin bästa vän gissa vem det är han gillar. Efter några gissningar ger han honom ledtråden att det inte är en tjej. Vännen fortsätter då med gissningar. Helt utan att ifrågasätta och börjar ge honom kärleksråd.
– Det kan ju vara att han är pansexuell, säger någon.
– Vad fan är pansexuell?
– Att man gillar båda.

► LÄS MER: Sverige rasar på hbtq-lista

Efter bästa vännens stöd vi får se huvudkaraktären komma ut för de andra killarna i gänget. Vi får se heterosexuella killar ta upp queerfrågor och backa sin vän som berättar att han har en grej med en kille. En konversation som känns så skinande äkta att det gör ont. En konversation som aldrig hade skett i någon annan serie. Skam sänds med oss i stället för att sändas för oss. I fangruppen på Facebook har någon precis upptäckt ännu en referens till filmen Pretty Woman som tyder på att det kommer sluta bra mellan huvudkaraktärerna. Den skriver att allt kommer ordna sig. Och att om någon fortfarande tycker senaste avsnittet var jobbigt och behöver prata så finns den där för en.

Säg mig när en serie tidigare har samlat människor på det här sättet? Där folk visar sitt stöd för främlingar. Där ingen ens är främlingar.

Vi är en familj. Det här är början på något stort. Det är så här framtidens TV kommer se ut. TV där unga interaktivt kan ta del av storyn på ett nytt sätt via sociala medier och känna inkludering på en nivå som känns på riktigt. Det är så här bra TV är.

I feeden bland Skam-konton skriver ett mexikanskt fankonto att Skam klarnat upp i deras tankar och hjälpt dem komma ikapp sina tankar och förstå sin egen sexualitet. Så jag ler mot skärmen igen. Ännu varmare. Jag vill säga till mig själv: Patrick 16 år, det blir bättre. Men det hade blivit bättre snabbare om Skam fanns på din tid. Där varje dag hade känts lättare. Där det inte bara var olikkönade par och relationer på TV. Där det fanns sådana som du i den mest omtalade TV-serien. Där sådana som du inte sågs som udda och där vi inte bara tog vår plats, utan också fick den av andra och hyllades till höjder du aldrig kunde föreställa dig.

► LÄS MER: Debatt: Därför måste vi föräldrar våga stå upp för våra HBTQ-barn

Efter tre säsonger av Skam har jag lärt mig mer om verkliga livet och queerförhållanden än jag lärde mig av tretton år i skolan. En norsk public service-serie tar just nu över där skolan, samhället och vuxna brister och ser till att uppfostra nästa generation. Med rakare rygg än förut rör jag mig mot mitt lunchmöte i väntan på nästa uppdatering från serien. Rakare rygg för att jag vet att unga kommer ta över efter er. Unga som får följa serier som diskuterar pansexualitet. Och det ska ni vara glada för.

Patrick David
Klubbarrangör, DJ, Queeraktivist

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset