Jag håller med och skulle mer än gärna lägga ifrån mig mobilen oftare, men det går inte, skriver Erica Lindberg.
Jag håller med och skulle mer än gärna lägga ifrån mig mobilen oftare, men det går inte, skriver Erica Lindberg.

Det är viktigt att vi agerar goda skärmförebilder åt våra barn. Jag håller med och skulle mer än gärna lägga ifrån mig mobilen oftare, men det går inte, skriver Erica Lindberg.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Föräldrar – släpp mobilen, är en uppmaning som hörs lite nu och då. Barn behöver bli sedda och bekräftade, inte vara med en mamma eller pappa som är kroppsligen närvarande, men själsligen någon annanstans. En bra förälder ska umgås med barnen och inte ägna sin tid åt telefontittande.

Ser du en förälder stirra i mobilen hoppas jag att du förstår varför. Jag gör det inte för mitt eget nöjes skull. Jag gör det för mina barn.

Det är viktigt att vi agerar goda skärmförebilder åt våra barn. Jag håller med och skulle mer än gärna lägga ifrån mig mobilen oftare, men det går inte. Föräldraskapet kräver sin administration och det mesta måste göras i mobilen, helst dagligen för att inte hamna efter.

När vi sitter på bussen och bebisen i vagnen behöver sova passar jag på. Hur var det nu, när börjar femteklassaren i dag? Jag loggar in i skolans system. Schemat har visst ändrats och papperskopian han fick igår är redan inaktuell. Jag meddelar sonen den ändrade tiden. I skolsystemet ligger ett veckobrev från lärarna. Och tider för utvecklingssamtal som måste bokas. Och ett brev från skolans rektor. Och ett från fritids. Och ytterligare ett från idrottslärarna. Några protokoll från elevrådet och föräldrarådet har inte laddats upp än, men de kommer nog snart. Ibland återkommer uppdateringar om gamla läxor vilket skymmer annan viktig information. Jag ser att det på måndag ska vara föräldramöte. Tiden för mötet är dock inte klar än och jag ombeds kolla upp informationen igen senare.

LÄS MER: Debatt: Alla som ska rösta i valet borde tvingas ta ”röstkort”

Jag öppnar mejlen. Eftersom det är början av terminen pågår inga mejldiskussioner om insamlingar till presenter till pedagoger och swishande till klassföräldrar. Inte heller finns det just nu några enkäter att besvara om närvarotider under lov eller om upplevelsen av tryggheten på fritids. Fyraåringen har fått en kalasinbjudan som jag glömt svara på. Lika bra att göra det nu. Och så var det pianoläraren som behövde svar på sms om vilka tider som passar oss. Jag vet inte det än och ber om att få återkomma. Sjuåringens fotbollslag har skickat flera förfrågningar om närvaro vid kommande matcher och träningar. Jag klickar snabbt i svaren i kryssrutorna i lagets app och raderar mejlen. Det plingar till i mobilen som aviserar att jag har nya olästa inlägg. På Facebook efterlyser en mamma en borttappad jacka och på Instagram har förskolekocken laddat upp flera fina bilder på maten hon lagar idag. Istället för att kommentera dessa inlägg loggar jag in på Försäkringskassans självservice för att kontrollera nästa utbetalning. Jag kommer att behöva logga in där ikväll igen och göra en ny ansökan om föräldrapenning, men det får bli när alla barnen sover. Trött på skärmtittandet passar jag på att ringa vårdcentralen för att försöka boka en tid medan jag promenerar med mitt nu sovande barn i vagnen. ”Du ringer för sent, du behöver logga in i vårt system för att själv boka tiden”, får jag som svar.

Ser du en förälder stirra i mobilen hoppas jag att du förstår varför. Jag gör det inte för mitt eget nöjes skull. Jag gör det för mina barn.
Erica Lindberg

Om skribenten

  • Bor: Stockholm
  • Gör: Socionom och fyrabarnsmamma
  • Ålder: 37
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset