"Jag hatar den falska marknadsföringen om hur svensk förskola är så bra när den är katastrofal om vi tittar ur ett lärandeperspektiv", skriver Jennica Söderström om situationen i förskolan.
"Jag hatar den falska marknadsföringen om hur svensk förskola är så bra när den är katastrofal om vi tittar ur ett lärandeperspektiv", skriver Jennica Söderström om situationen i förskolan.

Jag vill inte höra om pengar när barnen utsätts för flera säkerhetsbrister varje dag. Om inte jag som personal kämpar för barnen, vem ska då göra det? skriver förskolläraren Jennica Söderström.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Har jag valt rätt yrke? Stressen och känslan av att inte räcka till får en varje dag känna sorg för barnen. Och en sorg för mig som inte har orken längre.

Det finns ingen ork att planera, så jag får sitta varje helg med ångest över att barnen blir lidande eftersom jag inte har lust att planera pedagogiska aktiviteter (som ändå aldrig kan genomföras på grund av personalbrist). Orken att umgås med mina vänner och min familj finns inte heller eftersom mitt arbete aldrig tar slut, varken psykiskt eller fysiskt. Efter varje arbetspass är orken att sätta mig en timme och planera helt borta. Helgerna består numera av att vila upp mig och lägga planeringstimmarna på söndagen. Men när energin är tillbaka försvinner den lika snabbt då en ny vecka börjar.

LÄS MER: Debatt: Om förskollärare går ut i strejk så kommer Sverige att stanna

Den här texten hade kunnat bli flera sidor lång men det räcker med att jag kort skriver att; Ja, jag har valt rätt yrke. Jag älskar mitt yrke! Jag älskar att vara förskollärare! Jag älskar att se hur barn utvecklas, se barnen i skrattattacker, hur de yr runt på golvet lekandes med varandra. Jag älskar att se glädjen i föräldrars ögon. Jag älskar att varje dag höra skrik, bus och gråt. Jag älskar kaoset som ibland uppstår på förskolan. Dagarna är verkligen aldrig sig lika. Jag älskar att ta med barnen ut på äventyr, både i den reella världen men även med hjälp av fantasin. Det är så mycket i yrket som ger en sådan glädje som du inte kan få någon annanstans.

Jag tar stressen och att min energi är slut efter att ha lekt med barnen i nio timmar. Jag tar att jag ligger och vilar på helgen av dessa anledningar. Men jag tar inte att ligga utarbetad hemma för att chefer inte lyssnar när man behöver hjälp. Jag tänker inte gå in i väggen för att de som bestämmer inte tar tag i problemen.

LÄS MER: Insändare: Det heter inte dagis

Det är så svårt att hitta personal till förskolorna, och vi som är på plats får slita genom våra kollegors stressrelaterade sjukskrivningar som bara ökar. Jag hatar att det känns som att jag inte kan öppna munnen och säga ifrån. Jag hatar att kämpa för barnens bästa utan att få gensvar. Jag hatar att föräldrarna skriker efter förändringar men inte de heller blir lyssnade på. Jag hatar den falska marknadsföringen om hur svensk förskola är så bra när den är katastrofal om vi tittar ur ett lärandeperspektiv. Jag hatar att jag som anställd inte känner att jag kan berätta för föräldrarna att i dag har det varit ännu en barnpassningsdag, en dag då vi bara har försökt överleva och byta blöjor på barnen.

Jag hatar att höra om ekonomin på förskolan. Jag struntar totalt i hur ni högre personer väljer att göra med pengarna. Jag bryr mig om barnen och deras bästa. Inte vill jag höra om pengar när barnen utsätts för flera säkerhetsbrister varje dag. Om inte jag som personal kämpar för barnen, vem ska då göra det? Barnen är vår framtid.

Jag ger inte upp, utan kämpar på i förhoppning om bättring i yrket. Förhoppning om att politikerna vaknar upp och ser att det inte kan sättas en läroplan som ska följas utan att få resurser till det. Precis som orken är slut efter varje arbetspass så är orken slut på att hålla käften!

Jennica Söderström

Om debattören:

Namn: Jennica Söderström.
Ålder: 33 år.
Ort: Ystad.
Sysselsättning: Förskollärare.

Så här gör du för att debattera i Metro:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset