Jag röstade på Leila för att hon har mod, styrka och ett stort engagemang att driva frågor och vara en röstbärare för människor från våra utsatta områden, skriver Helena Löwenmark.
Jag röstade på Leila för att hon har mod, styrka och ett stort engagemang att driva frågor och vara en röstbärare för människor från våra utsatta områden, skriver Helena Löwenmark.

Jag tänker på påståenden efter valet om att de som röstat på henne endast är ”klanröster”. För mig handlar kritiken om ren och skär rädsla för det okända då just Leilas inträde, med hennes ursprung, i riksdagen är en ny företeelse, skriver Helena Löwenmark.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag är född och uppvuxen i en svensk familj och är en av de som röstade på Leila Ali Elmi (MP). Jag bor inte i Angered eller något annat utsatt område. Den senaste tidens debatt om hur Leila lyckades få alla sina personkryss har gjort tydligt att det finns så många fördomar att jag blir mörkrädd.

Dåliga förlorare har dåliga förklaringar. Och förklaringarna håller inte. Varför vänder man inte på det och ställer sig frågan; hur kan andra politiker nå ut så dåligt när hon kan ta sig upp så pass snabbt?

Jag tänker på påståenden efter valet om att de som röstat på henne endast är ”klanröster”. De säger att risken är att om vissa grupper personkryssar utifrån etnisk tillhörighet så skulle små organiserade grupper få oproportionerligt mycket inflytande.

För mig handlar kritiken om ren och skär rädsla för det okända då just Leilas inträde, med hennes ursprung, i riksdagen är en ny företeelse. Hon har fått en bred förankring i Angered och det är ingen ”liten organiserad grupp”.

Vi lever nu i ett mångkulturellt Sverige och människor som bor och lever i utsatta områden som Angered är inte ”små organiserade grupper”. Stora delar av vårt samhälle byggs nu upp av personer som har invandrat på olika sätt. Om Sverige ska vara det öppna samhälle som vi vill att det ska vara, så behöver människor från alla etniciteter, religioner och kulturer vara representerade i politiken, där utgångspunkten att alla människors lika värde är det centrala, för att demokratin ska vara fulländad.

LÄS MER: Debatt: Inför psykisk hälsa som skolämne

Jag röstade på Leila för att hon har mod, styrka och ett stort engagemang att driva frågor och vara en röstbärare för människor från våra utsatta områden. Det har alldeles för länge varit tyst från dessa områden i politiken. Människorna som lever där har inte haft någon egentlig röst i detta så kallade svenska ”öppna” samhälle. Deras röst har ekat i tomma intet även om de har massor att säga. Men nu var det dags. Nu äntligen så finns en röst. Detta är ett steg framåt och borde hyllas! De utsatta områdena och hela vårt land behöver fler som Leila.

Jag hejar på er, ni som tidigare kanske aldrig röstat och som har fått upp ögonen, geisten, viljan och kanske hoppet att det går att göra skillnad. Hoppas detta kan bidra till att fler personer i utsatta områden vågar träda fram, säga vad de tycker och tänker, engagera sig politiskt och göra karriärer. Hon gjorde det ingen annan fixade. Det finns hopp!

Dåliga förlorare har dåliga förklaringar. Och förklaringarna håller inte. Varför vänder man inte på det och ställer sig frågan; hur kan andra politiker nå ut så dåligt när hon kan ta sig upp så pass snabbt? Helt fantastiskt ju! Leila har kämpat för att nå ut till människor och gjort sitt budskap tillgängligt och detta ska hon ha all cred för. Fler politiker borde lära sig och följa hennes exempel. Detta är ett exempel på när demokrati fungerar som bäst.

Förra året delade Leila en video på sin Facebook-sida. Det har skapat ännu ett blåsväder kring henne och hon har tagit avstånd från videon nu. Det är naturligtvis bra. Men säg mig, hur många misstag har inte de flesta politiker gjort? Jag hoppas och tror att Leila kommer lära sig med tiden vad som är okej och inte i hur hon kommunicerar sitt och partiets budskap, nu när hon har en ny roll och andra förväntningar på sig.

Nu är det dags för oss andra att tänka efter var och en, vill vi ha ett polariserat Sverige, som Frankrike och USA eller ska Sverige bli ett föredöme för andra länder?

Helena Löwenmark

Om skribenten

Ålder: 32 år.

Ort: Göteborg.

Sysselsättning: Socionom.

Om debatten

Leila Ali Elmi, 30, från Hjällbo i Göteborg bedrev en personvalskampanj på både somaliska och svenska inför valet. Hon lyckades ta sig från plats 21 till en av de två platser som Miljöpartiet i Göteborg får i riksdagen. Detta har skapat debatt bland vissa skribenter och i sociala medier där hennes röster har kallats för ”etniska” röster och ”klanröster”. Med det menas att människor med samma ursprung som hon ska ha röstat på henne enbart på grund av det gemensamma ursprunget och att det skulle riskera att snedvrida demokratin.

Så här gör du för att debattera i Metro:

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset