Skönhetsingrepp skaparen helt ny hets – nu ska vi inte bara se snygga ut när vi väl har fixat oss med smink och kläder, utan dessutom se helt perfekta ut från sekunden vi vaknar, skriver Amanda Rubensson.
Skönhetsingrepp skaparen helt ny hets – nu ska vi inte bara se snygga ut när vi väl har fixat oss med smink och kläder, utan dessutom se helt perfekta ut från sekunden vi vaknar, skriver Amanda Rubensson.

Jag vill att människor slutar kalla skönhetsingrepp för stärkande eller att man gör det "för sin egen skull". Vi suddar ut vårt naturliga jag och lägger istället till ett fixat jag som aldrig får ha ett enda fel, skriver Amanda Rubensson.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Om det är någon skönhetshets jag är trött på så är det den ”naturliga skönheten”. Hetsen kring att kvinnors naturliga utseenden ska vara perfekta. När vi vaknar upp ska vi ha ett par perfekta ögonbryn, volymfransar på plats, gärna plutiga läppar och markerade kindben. Det är en hets jag upplever blivit starkare de senaste åren då fler börjat göra ”mindre ingrepp” som att tatuera ögonbryn, fixa permanenta fransar, fixa läpparna och spruta in andra grejer i ansiktet. Vi suddar ut vårt naturliga jag och lägger istället till ett fixat jag som aldrig får ha ett enda fel.

LÄS MER: Debatt: Inte skolans fel att unga mår dåligt – föräldrarna måste ta ansvar

Jag förstår att många är trötta på att man kritiserar skönhetsingrepp och kritiserar kvinnor generellt. I get it! Verkligen. Men vi måste ändå prata om det här. För vår egen skull och yngre flickors skull. För det samhället sysslar med, som vi går på, är farligt. Jag vill inte lägga skuld på någon som gjort ett ingrepp. Jag vet att varje människa är en slav under samhällets normer. Men jag vill ändå att människor slutar försvara ingrepp som om de vore stärkande eller att man gör det ”för sin egen skull”. Fri vilja existerar inte, vi påverkas av kultur och social kontext hela tiden. Det är ingen slump att de flesta sminkar och contourar sitt ansikte på samma sätt. Hade smink enbart handlat om kreativitet så hade vi typ haft blommor målade i våra ansikten. Vi gör ingenting utan påverkan av samhällets normer.

Skönhetsingrepp som förändrar vår utseende gör ju att vi skapar en illusion av hur vi egentligen ser ut. Det skapas liksom en helt ny hets – nu ska vi inte bara se snygga ut när vi väl har fixat oss med smink och kläder, utan dessutom se helt perfekta ut från sekunden vi vaknar i sängen.

Jag ser många som typ lägger upp selfies, främst offentliga personer, som hashtaggar #NoMakeup eller #NaturalBeauty och hur yngre tjejer kommenterar ”åh om man ändå såg ut så där när man vaknade…”. Är det verkligen ”naturlig skönhet” (spyr på begreppet)? Är det verkligen ”no makeup”? Vi lurar ju varandra att vårt fixade jag är vårt ofixade jag.

LÄS MER Debatt: Fem krav att ställa på alla företag du handlar av

För typ tre år sedan hade jag inte tänkt tanken på att göra någonting permanent med mitt utseende. Men nu när människor runt mig och influencers gör ingrepp hit och dit känns det närmare än någonsin. Jag brydde mig inte ett skit för några år sedan om mina naturliga superljusa ögonbryn. Nu börjar jag tycka det är jobbigt att de inte ser fixade ut när jag är osminkad. Jag har börjat reflektera över hur korta fransar jag har och så vidare. Det är helt sjukt!

Jag vet inte vad lösningen är. Jag har inte svaret. Men jag tror det skulle hjälpa om framförallt offentliga personer eller personer med inflytande slutade prata om ingrepp som världens minsta grej och att de gör det för sin egen skull. Det får oss att tro att vi på riktigt gör val kring utseende av fri vilja och att det är möjligt att må bättre i sitt inre av att göra ett ingrepp.

Sen skulle jag också önska att de som gjort ingrepp inte får hat eller trakasserier för det, för vi alla är ju slavar under patriarkatet. Får man hat för sina ingrepp finns risken att man inte vågar berätta om ingreppen och det är superviktigt att man gör det. Annars lär vi människor, främst yngre, att tro att det går att uppnå rådande ideal utan ingrepp eller rätt produkter.

Amanda Rubensson

Den här texten har publicerats tidigare i en annan form på Amandas blogg

Om skribenten:

Ålder: 23 år
Gör: Studerar. Bloggar på Nouw.com/AmandaRubensson

Så här gör du för att debattera i Metro:

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset