"2014 fick jag avslag på mitt asylärende, Migrationsverket ansåg att min kristna tro inte var tillräckligt genuin", skriver Nasir Mohammadi.
"2014 fick jag avslag på mitt asylärende, Migrationsverket ansåg att min kristna tro inte var tillräckligt genuin", skriver Nasir Mohammadi.

Om jag utvisas till Afghanistan vet jag ingenting om hur jag ska överleva, vart ska jag ta vägen? Dagligen får jag hotmeddelanden om att de vet att jag ska utvisas och att de ska döda mig så fort jag kommer till Kabul. Jag har suttit inlåst i ett förvar i snart två månader för att vänta på detta. Migrationsverket har lovat att de inte ska utvisa oss kristna, men ändå vill de utvisa mig, skriver Nasir Mohammadi.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag heter Nasir Mohammadi och sitter inlåst i förvaret i Åstorp. På tisdag vill Migrationsverket deportera mig till Afghanistan.

Jag kom till Sverige som ensamkommande när jag var 17 år, idag är jag 22 år och har levt här i 5,5 år. Idag är jag pojkvän, bilmekaniker, extra-pappa, vän och Malmöbo. Det är här jag har mitt liv och hela mitt sammanhang. Det är här jag har min trygghet och det är här jag vill leva.

När jag levde i en väldigt utsatt situation i Sverige som ung, ensam och gömd fanns det personer som hjälpte mig villkorslöst. De hjälpte mig med bostad, mat, kläder, att börja skolan och mycket mer. Jag ville veta varför dessa människor gör så mycket för mig utan att kräva något tillbaka, det var då jag kom i kontakt med kyrkan. Jag fick lära mig om kristendomen, om att hjälpa andra och att förlåta. Det var då jag insåg att jag var kristen och har sedan dess levt öppet som troende och varit aktiv i kyrkan.

LÄS MER: Debatt: Jag är inte rasist för att jag inte håller med dig om invandring

2014 fick jag avslag på mitt asylärende, Migrationsverket ansåg att min kristna tro inte var tillräckligt genuin. Detta trots min egna berättelse, intyg från min biskop, dopintyg och konfirmationsintyg och intyg på när jag döpt andra. Hur mer ska jag kunna bevisa att jag är kristen? Vad är kraven för att min tro ska vara genuin?

Jag har sedan dess lämnat in två verkställighetshinder med bevis på att det är livsfarligt för mig att återvända till Afghanistan. De har innehållit tidningsartiklar där jag berättat om min tro, hotbrev som min mamma i min hemprovins Ghazni mottagit från talibanledare och hotmeddelande jag får på Facebook från personer i Afghanistan. Min mamma var tvungen att fly från Ghazni för att talibanerna brände ner hennes hus på grund av min konvertering. Migrationsverket vet om allt detta men anser ändå inte att jag är hotad. När jag berättar om alla hot jag får från Afghanistan till personalen på förvaret säger de bara att jag ska blockera avsändarna. Hur ska jag kunna blockera dödshot i verkliga livet om jag utvisas till Afghanistan?

I Afghanistan är det livsfarligt att leva som icke-muslim och ännu farligare att leva som kristen. Det är ett land som UD avråder svenska medborgare att resa till, där jag riskerar individuell förföljelse och där bombattentat avlöser varandra. Det är till den verkligheten jag ska utvisas.

LÄS MER: Polischef: Jag känner skam över utvisningarna

Jag mår inte bra, jag är mycket orolig över min framtid. Om jag utvisas till Afghanistan vet jag ingenting om hur jag ska överleva, vart ska jag ta vägen? Dagligen får jag hotmeddelanden om att de vet att jag ska utvisas och att de ska döda mig så fort jag kommer till Kabul. Jag har suttit inlåst i ett förvar i snart två månader för att vänta på detta. De har tagit min frihet, mina rättigheter och nu vill de ta mitt liv. Vad har jag gjort för att förtjäna detta?

Migrationsverket har lovat att de inte ska utvisa oss kristna, men ändå vill de utvisa mig. Jag är resultatet av dagens asylpolitik, det är jag och många andra som får ta konsekvenserna.

Det här måste få ett slut, jag vill inte dö.

Nasir Mohammadi

Om debattören

Nasir Mohammadi, 22 år, från Malmö. Förvarstagen i Åstorp och ska utvisas till Afghanistan 1/8.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset